Olomoucký kraj chce bojovat proti přetíženým kamionům. Postaví vysokorychlostní váhy

Přetížené kamiony na Olomoucku (zdroj: ČT24)

Třetina z vážených nákladních aut v Olomouckém kraji byla v loňském roce přetížena. Kvůli této statistice se tamní hejtmanství rozhodlo vytipovat místa, kam usadí vysokorychlostní váhy. Jejich účinnost je stoprocentní. Senzory odhalí příliš těžký kamion, kamery pořídí fotografii registrační značky a informace se odešle úředníkovi. Běžně se používají mobilní váhy, které potřebují obsluhu a odstavné místo, což celý proces zdržuje. Policie totiž musí kamiony na místo kontroly odklonit.

Olomoucký kraj nemotivuje pouze vysoké množství přetížených kamionů, ale také snaha Ředitelství silnic a dálnice (ŘSD), které se chystá měřidla vybudovat na silnicích prvních tříd po celém Česku. „Máme důvodnou obavu, že by mohlo dojít k přenesení části kamionové dopravy na silnice druhých tříd,“ říká náměstek olomouckého hejtmana Jan Zahradníček (ANO).

Kraj v předchozích letech investoval vysoké částky do oprav silnic, a chce proto předejít jejich rychlejší devastaci, kterou by mohla způsobit přetížená nákladní auta.

Hejtmanství se zaměří na místa, kde se spojují krajské silnice a dálnice. Týká se to například Loštic, kterými projížděly kamiony ve snaze vyhnout se dálnici. „Udělali jsme tam omezení na devět tun. Přesto to nepřináší ovoce. Musela by tam stát policie prakticky každý den a vozidla odstavovat,“ vysvětluje Zahradníček.

V plánu je deset vah

O konkrétních místech, kde by se váhy mohly objevit, se ještě nerozhodlo. Vedení kraje totiž čeká na to, kam ty své umístí ŘSD. Podle toho se pak vyberou úseky, které by řidiči mohli využívat jako objízdné trasy. Právě tam by  měřidla měla působit proti přetíženým autům. První by kraj mohl vybudovat v příštím roce. V plánu jich je zhruba deset.

„Cena váhy se pohybuje okolo čtyř až pěti milionů korun,“ říká náměstek Zahradníček. Pořizovací náklady se podle něj vrátí nejpozději za dva roky. Hejtmanství vychází z informací, které jim poskytli kolegové z Vysočiny a středních Čech, kteří už taková zařízení vybudovali.