Nový metr na řidiče: Speciální aplikace umožňuje měřit rychlost i průmyslovou kamerou

Měření rychlosti průmyslovou kamerou (zdroj: ČT24)

S novou možností měření rychlosti přišel odborník z Vysokého učení technického. Lze při něm využít běžných průmyslových kamer. Podle odborníků z Besipu je nejúčinnějším způsobem, jak řidiče odradit od rychlé jízdy, právě úsekové měření. V Brně se o takovém systému mluví roky, ale stále není. Průmyslové kamery jsou ve městě na zhruba třech stovkách míst.

Brno podle policie nemá k dispozici stacionární radary, které by rychlost aut měřily – a to ani na výpadovce do Svitav, kde se soustava objektivů tváří jako úsekové měření. Řidiče tak ve druhém největším městě České republiky kontrolují jen policisté v autech s kamerami nebo s ručními radary.

Jakub Sochor z VUT vymyslel aplikaci, která dokáže spočítat rychlost auta ze záznamu běžné průmyslové kamery. V Brně je takových přes tři stovky a využít by se daly všechny. „Rychlost se klasicky vypočítá z ujeté vzdálenosti a času. Pro tu vzdálenost potřebujeme vědět, jak je vozovka natočená ke kameře, pod jakým úhlem a jak je daleko. Záleží také na velikosti vozidla. Systém je třeba nakalibrovat,“ popsal měření rychlosti Jakub Sochor.

Měření rychlosti auta
Zdroj: FIT VUT

Roky odkládaná debata

Záběry z brněnských kamer sledují strážníci v dohledovém centru městské policie. „Dohlíží především na veřejný pořádek. Od běžných přestupků až po vážné trestné činy. Policii ČR poskytujeme každý měsíc zhruba čtyřicet hodin záznamu,“ řekl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Zatím by bylo možné aplikaci využít pro statistické účely. K tomu, aby na základě takového měření mohla policie rozdávat pokuty, povede podle Jakuba Sochora dlouhá cesta. Systém totiž pro takové použití musí získat certifikaci.

O systému úsekového měření se přitom v Brně mluví roky, stále se ale odkládá. „Chystáme tento projekt v návaznosti na systém rezidentního parkování. Počítáme s tím ve výhledu příštího roku,“ řekl náměstek primátora města Brna Richard Mrázek (ANO).

Během nedávné akce Speed Marathon jenom v Brně během jednoho dne zastavili policisté přes sto šedesát řidičů, kteří překročili rychlost. Ve Zlíně systém úsekového měření už mají a v minulém roce dali pokutu za překročení rychlosti dvěma a půl tisícům řidičů.