Místo nerezu porcelán. Třinecká nemocnice vylepšuje stravování, zavedla i vyhřívané vozíky

Krajská nemocnice v Třinci na Frýdecko-Místecku obnovila padesát let starý systém na rozdělování a expedici stravy. Nová technologie přišla na 12 milionů korun a většinu nákladů uhradil Moravskoslezský kraj coby zřizovatel.

V novém tabletovém systému bylo nerezové transportní nádobí nahrazeno porcelánem a transportní tablety mají také nový tvar. V přepravním vozíku jsou pak rozváženy na jednotlivá oddělení.

„Stejně jednoduše je svezeno použité nádobí přímo zpět do kuchyně, kde se pomocí mycího stroje vše důkladně umyje a vydezinfikuje. Nádobí je tak připraveno k dalšímu použití. Součástí obnovy jsou i vyhřívané pojízdné vozíky na talíře, skladovací a regálové vozíky, koše na nádobí a transportní přepravní vozíky,“ uvedla mluvčí zdravotnického zařízení Irena Sikorová Nožková.

Zbývající část kuchyně už byla rekonstruována dříve a právě transportní systém byl poslední zastaralou součástí, která vyžadovala modernizaci.

Jídla připravuje dvanáct kuchařů

V nemocnici se denně připravuje zhruba 850 obědů. Pro zaměstnance, kteří si mohou vybrat ze tří jídel, se jich chystá asi pět set. Zbývající směřují k pacientům, pro něž se připravuje různá dietní strava. Jde například o protiprůjmovou stravu, u geriatrických pacientů o speciálně upravená jídla tak, aby se dala snadno kousat, a třeba kojící matky si mohou vybrat ze tří druhů jídel včetně vegetariánských.

Na přípravě stravy se v nemocnici denně podílí dvanáct kuchařů a pomocných kuchařů a také šest pracovnic rozvozu, které jídlo transportují na oddělení a zpět a myjí a dezinfikují nádobí.