Hlásná Třebaň dostane novou oblou lávku. Navrhli ji stejní autoři jako lávku v Troji a Nymburku

Architektonickou soutěž na novou lávku přes Berounku v Hlásné Třebani vyhrála oblá lávka od kanceláře Stráský, Hustý a partneři. Nová stavba nahradí předchozí lávku z 60. let, která je ve velmi špatném stavu od posledních povodní. Technickým ředitelem vítězné kanceláře je přitom Jiří Stráský, který byl projektantem zřícené lávky v Troji. Vedení obce však věří, že nová stavba bude spolehlivá a vydrží až 100 let.

Už od povodní roku 2013 chodí obyvatelé Hlásné Třebaně po prohnuté lávce. Pilíře jsou nakloněné a podle posudků je lávka ve velmi špatném stavu. Obec proto vyhlásila architektonickou soutěž a už zná vítěze. Přes řeku Berounku povede vyšší lávka ukotvená pouze na březích.

Po odhalení výsledků anonymní soutěže obec zjistila, že vítězný návrh pochází od kanceláře Stráský, Hustý a partneři. Projektanti, kteří kancelář založili, dříve pracovali v Dopravních stavbách Olomouc, které postavily lávku v pražské Troji, která se 2. prosince 2017 zřítila do Vltavy, a lávku přes Labe v Nymburku, kterou město nechalo strhnout kvůli havarijnímu stavu. Technický ředitel vítězné kanceláře Jiří Stráský byl projektantem lávek.

Kancelář má ale řadu dalších referencí a vedení Hlásné Třebaně je přesvědčeno, že nová lávka bude spolehlivá. „Koncepce této lávky je jiná, než byla na obou předchozích lávkách, a měli jsme tady statiky a další odborníky. Ti nás před ničím nevarovali, takže věřím, že to bude v pořádku,“ uvádí místostarosta Hlásné Třebaně Vnislav Konvalinka.

Stejná kancelář má za sebou řadu úspěšných realizací, ostatně i novou lávku v Nymburce vyprojektovala tatáž kancelář

Tak jako současná lávka bude i ta nová určená pro chodce a cyklisty. Jejím vnitřkem povede plynové potrubí. Pod ni se pak dostanou i vyšší lodi než dosud. Lávka totiž nad řekou vytvoří dlouhý oblouk. „Na návrhu porota ocenila především geometrickou eleganci konstrukce, která souzní s okolní krajinou,“ říká organizátorka soutěže Zuzana Kučerová.

Podle místostarosty obce Vnislava Konvalinky bude dosavadní lávka běžně fungovat, dokud ji nezastoupí nová stavba. Obyvatelé Hlásné Třebaně přes ni totiž chodí, když jdou na nádraží nebo do sousední Zadní Třebaně. Lávka navíc zdvihá nad řeku plynovod, na kterém závisí hned tři okolní obce. „Pokud by se plynovod přerušil, tak bude bez plynu Hlásná Třebaň, Karlštejn a Srbsko,“ zdůrazňuje Konvalinka.