Domnělou zakrslou jedličku chtěla pěstitelka před půl stoletím reklamovat. Obří strom teď zdobí Olomouc

Na Horním náměstí v Olomouci se již v pátečních podvečerních hodinách rozsvítí vánoční strom. Více než padesát let stará douglaska přijela speciálním transportem z Nenakonic, místní části Věrovan. Její původní majitelka ji před desítkami let chtěla dokonce reklamovat, koupila strom totiž jako zakrslou variantu.

„Strom městu nabídl jeho majitel pan Michael Otáhal. Jako hlavní důvod pro jeho pokácení uvedl, že strom je již příliš velký, kmen je ve spodní části vychýlený, a mohl by tak ohrožovat své okolí,“ řekla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Strom zakoupila babička majitele před více než padesáti lety na jedné z prvních výstav Flory Olomouc. Hledala stromek na skalku a vybrala si proto zakrslou jedličku. Když byl stromek stále větší, než slibovaných 150 centimetrů, dokonce prý zvažovala reklamaci.

Po padesáti letech měla douglaska 24 metrů. Kvůli poškozené spodní části kmene ale do Olomouce nakonec přijel strom vysoký 16 metrů a vážící 6,5 tuny. „Přepravě stromu asistovala policie i zaměstnanci Dopravního podniku města Olomouce, kteří museli občas nadzvednout troleje,“ uvedl za město Pavel Konečný.

Olomouc si letos na nabídky vánočních stromů stěžovat nemůže. Sešlo se jich na dvě desítky.„Děkujeme za všech dvacet nabídek, ale nakonec jsme se rozhodli pro nádhernou douglasku,“ uvedl vedoucí oddělení kultury Radim Schubert. Podle něj už má radnice vybrané vánoční stromy i na další dva roky. Ten současný se na olomouckém Hlavním náměstí rozsvítí už v pátek v 18:00.

V sousedním Přerově vztyčí smrk

Vánočním stromem pro Přerov bude osmimetrový smrk ztepilý z Jižní čtvrti III, který se kácel v sobotu 17. listopadu. Rostl na pozemku města v ulici Třebízského.

„Poprvé se pak rozsvítí v neděli 2. prosince v 18:00 a rozsvěcovat ho bude nový přerovský primátor Petr Měřínský (ANO) společně se školáky, kteří letos dostali ocenění Scholar,“ uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Světelná výzdoba zkrášlí ulice ve druhé polovině listopadu.

V Šumperku budou moci lidé obdivovat hned dva vánoční stromy pocházející z okolních obcí, jeden bude stát u radnice a druhý, menší, na takzvaném Točáku. Strom u radnice se bude instalovat kolem 3. prosince, strom na Točáku je již na svém místě.

„Slavnostní rozsvícení stromu na Točáku proběhne 30. listopadu,“ uvedla mluvčí radnice Olga Hajduková. Kvůli vánoční atmosféře budou navíc ozdobeny stromy na Hlavní třídě, novinkou bude letos nasvícení kašny U sovy v parku Sady 1. máje.

„V letošním roce tak pořídíme nové osvětlení na kašnu a samozřejmě dojde k dílčím výměnám dosloužilého osvětlení. Celkově odhadujeme částku na vánoční osvětlení na zhruba 140 tisíc korun,“ doplnila Hajduková.