Ostravané rozhodují, jak zlepšit město. V nejlidnatějším „Jihu“ zvolili opravu fontány

Obyvatelé ostravské městské části Poruba mohou už druhý týden hlasovat o návrzích přihlášených do letošního ročníku participativního rozpočtu Zelená Porubě. Obvod na projekty svých obyvatel vyčlenil 1,5 milionu korun. Hlasování potrvá do 22. listopadu, řekl mluvčí radnice Martin Otipka. V jiném projektu participativního rozpočtu Společně tvoříme Jih v nedaleké části Ostravě-Jihu uspělo 12 občanských podnětů.

Jižní obvod na projekty vyčlenil sedm milionů korun. Městská část je nejlidnatějším ostravským obvodem, žije zde zhruba třetina obyvatel třísettisícového krajského města. Lidé v hlasování vybírali z tří desítek návrhů, které letos občané přihlásili. Největší ohlas měl návrh rekonstrukce fontány před poliklinikou v části Hrabůvka, podotkla mluvčí radnice Gabriela Gödelová.

O vítězných dvanácti projektech, které se začnou během příštího roku realizovat, rozhodlo 3586 hlasujících. Obyvatelé Jihu se mohou těšit mimo jiné na první parkourové hřiště na Jihu, vybavení dřevařské dílny pro klienty sociální služby, sáňkovací kopec, čističky vzduchu do mateřských škol i návrat zvoničky na zábřežský hřbitov.
Gabriela Gödelová
mluvčí radnice Ostrava-Jih

Radnice nápady obyvatel podporuje třetím rokem, v prvním ročníku na ně vyčlenila z rozpočtu pět milionů korun, letos příspěvek o dva miliony navýšila. Loni se do hlasování a výběru úspěšných projektů zapojilo 3964 hlasujících, kteří mohli udělit čtyři kladné a dva záporné hlasy. Lidé podpořili například nová hřiště, úpravy veřejných prostranství či projekty pro seniory.

Nejúspěšnější byl projekt beachvolejbalových hřišť v areálu ZŠ Alberta Kučery. Plán získal 1293 hlasů a celkově tehdy ostravský obvod Jih tehdy zaplatil 20 projektů z 37 přihlášených.

V Porubě rozhodují i o vzniku psího hřiště

Podíl na rozhodování o investicích získali i obyvatelé v Porubě, kde při hlasování vybírají z dvanácti projektů. „Nápady mají široký záběr, a to od instalace pouličních hodin či založení růžového záhonu přes dětská a workoutová hřiště a opravy chodníků po vybudování psího hřiště,“ uvedl Otipka.

Hlasovat ve třetím ročníku participativního rozpočtu mohou obyvatelé starší 15 let. Hlas lze odevzdat elektronicky prostřednictvím internetové stránky www.zelenaporube.cz nebo je možné využít hlasovací lístek.

„K dispozici budou v porubském informačním centru na Hlavní třídě a ve čtyřech porubských pobočkách Knihovny města Ostravy. Každý člověk může udělit dva kladné a jeden záporný hlas – kladný tomu nápadu, který se mu líbí a považuje ho za přínosný, a záporný tomu, s jehož realizací z jakéhokoliv důvodu nesouhlasí,“ doplnil Otipka. Úspěšné návrhy by se měly uskutečnit v příštím roce.

Projekty participativního rozpočtu fungují i v dalších částech krajského města, například v obvodech Mariánské Hory a Hulváky. Letos tak ve druhém ročníku participativního rozpočtu v ostravské městské části Mariánské Hory a Hulváky uspělo sedm projektů z devatenácti. Obvod na ně vyčlenil 1,5 milionu korun.