Policie pátrá po dvojici vykrádající automobily. Na svědomí mají mít desítky případů v celé zemi

V Dobré řádili zloději (zdroj: ČT24)

Desítky aut měla podle policistů vykrást dvojice zatím neznámých zlodějů po celém Česku. Při krádežích na Frýdecko-Místecku je natočilo hned několik kamer. Jen v Moravskoslezském kraji lidé policistům od začátku roku nahlásili přes 1 500 takových případů.

Moravskoslezský kraj s výše zmíněnou bilancí patří po Praze mezi regiony nejvíce zasažené touto kriminalitou. Jeden z několika desítek případů vykradených aut, které policisté přičítají zatím neznámé dvojici zlodějů, se stal v Dobré na Frýdecko-Místecku, zjistil redaktor České televize Jiří Loučka.

Zloději zaparkovali hned vedle auta, které si vyhlédli. Na zadním sedadle nechal jeho majitel ležet tašku. Jeden ze zlodějů zřejmě kusem železa rozbil levé zadní okno a ukradl ji.
Jiří Loučka
redaktor České televize

Zloději, kteří se do jednoho z vozidel dostali přes rozbité okénko, si kromě osobních dokladů odnesli i několik platebních karet. O několik minut později se oba muži pokusili vybrat peníze z bankomatu. Natočila je při tom bezpečnostní kamera.

Podobných případů se jen v MS kraji stane ročně přes dva tisíce. K největšímu počtu krádeží dochází podle statistik pojišťoven v noci. V noci bývají škody na vozidlech nižší než ve dne. „Zloději totiž mají pod rouškou tmy více času. Naopak během dne zanechávají po sobě více škod,“ dodal Jiří Loučka.

Kriminalita se v regionu snižuje

Kriminalita v Moravskoslezském kraji v posledních letech klesá a stále více zločinů policie objasní. Oproti roku 2013 evidovala loni policie o 44,4 procenta trestných činů méně. Přesto zůstává počet spáchaných zločinů v kraji mezi tuzemskými regiony druhý nejvyšší po Praze.

V jednotlivých místech je ale kriminalita rozdílná. Zatímco v odlehlejších venkovských oblastech je počet trestných činů podprůměrný, ve větších městech patří mezi nejvyšší v zemi.

V okrese Ostrava loni policisté zaznamenali víc zločinů než ve většině celých krajů a s vysokou kriminalitou se potýká i Karvinsko, plyne z policejních statistik. Naopak mezi místa s nejnižší kriminalitou patří okrajové oblasti Frýdecko-Místecka.