Stavba nové chaty Horské služby na Lysé hoře má zpoždění. Stavbaři čekali na zdivo

Nová chata horské služby (zdroj: ČT24)

Stavba nové chaty Horské služby na Lysé hoře v Beskydech má několikatýdenní zpoždění. Záchranáři tak možná ještě letos zůstanou v provizorních pronajatých prostorech. Skluz zavinil nedostatek stavebního materiálu, řekl náčelník HS Beskydy Radim Pavlica.

Chata s moderním zázemím pro horské záchranáře měla být na vrcholu nejvyšší hory moravskoslezské části Beskyd otevřena v těchto dnech. Místo toho se teprve dokončuje střecha a montují se okna. „Máme zpoždění asi dva týdny. Zavinil ho nedostatek stavebního materiálu, čekali jsme na zdivo,“ řekl Pavlica.

Dodal, že nyní vše záleží na tom, jaké počasí bude v nejvyšších partiích Beskyd panovat do konce října a v listopadu. V případě nepříznivého počasí zůstanou záchranáři ještě tuto zimní sezonu v prostorách, které mají na Lysé hoře pronajaté od Českých radiokomunikací.

Pokud bude hezky, je šance, že do dvou týdnů začneme práce uvnitř. Pak by bylo možné, že by byla ještě letos stavba dokončena.
Radim Pavlica
náčelník Horské služby Beskydy

Nové zázemí záchranářů je o patro nižší

Loni zbouraná stará chata, postavená v roce 1977, byla už v havarijním stavu. Nevyhovovala potřebám záchranářů. Nová chata stojí na místě původní a má i stejný půdorys, jen je o patro nižší. V dobách, kdy se chata stavěla, byli ve službě čtyři lidé. Pro ně muselo být k dispozici i ubytování. „Měli jsme k dispozici velkou společenskou místnost, která se nevyužívala, a několik pokojů, kde byla věčně zima,“ uvedl Pavlica.

Dodal, že nová chata bude mít v přízemí služebnu, šatnu, garáž a ošetřovnu. Ve vyšším patře pak sklady, místnost pro odpočinek s kuchyní a tři malé pokoje pro záchranáře.

Celkové náklady na stavbu se pohybují okolo 6,5 milionu korun. Zvyšuje je ale náročnost stavby s ohledem na lokalitu a počasí.

Lysá hora v Beskydech
Zdroj: Petr Berger/ČTK

Horští záchranáři se v těchto dnech navíc připravují na začátek zimní sezony. „Provádíme revize techniky i komínů. Záchranáři dokončují fyzické prověrky,“ řekl Pavlica. Dodal, že přes léto HS Beskydy zaměstnává 11 lidí a má k dispozici 65 dobrovolníků. V zimě na plný úvazek pracuje 15 záchranářů a šest desítek dobrovolníků.