V ostravské Bedřišce začala demolice prvního objektu. Osud osady zůstává nejasný

Demolice v Bedřišce (zdroj: ČT24)

V ostravské osadě Bedřiška v části Mariánské Hory a Hulváky začala demolice prvního objektu. Od pondělního rána tam bagr rozebírá bývalou ubytovnu. Obyvatelé osady se podle zjištění České televize obávají, že po zbourání objektu padnou k zemi další stavení, která jsou jejich domovem.

Ostravský magistrát již vedení obvodu doporučil, aby se nedělaly nevratné změny. „Podle vyjádření místostarosty obvodu Patrika Hujduse (Nezávislí) v tuto chvíli probíhá jen demolice ubytovny a minimálně do doby, než bude ustanoveno nové zastupitelstvo, by k žádným dalším demoličním pracem nemělo docházet,“ poznamenal redaktor ČT Tomáš Indrei.

Aktivisté, kteří chtějí osadu zachránit, dnes uspořádali v lokalitě protestní snídani. Upozorňovali přitom na nutnost zachování osady i na údajně dobré společenské vztahy tamní komunity.

Vedení obvodu již dva roky uvažuje o tom, že domy v bývalé dělnické kolonii nechá zbourat. Kolonie se má v budoucnu přeměnit na kvalitnější bydlení, například pro mladé rodiny. Obvod své rozhodnutí opakovaně hájí.

V proměně lokality vidí možnost, jak v městské části udržet mladé rodiny a nabídnout jim bydlení v dostupné a zajímavé oblasti. Podle starostky Liany Janáčkové (Nezávislí) se domy staré zhruba 70 let nevyplatí rekonstruovat. Lokalitu navíc údajně nelze modernizovat postupně, protože je nutné území vyklidit a nově položit sítě.

Bedřiška je domovem desítek osob

Obyvatelé Bedřišky s demolicí bývalé dělnické kolonie nesouhlasí. V lokalitě v současnosti žije 60 dospělých a 39 nezletilých dětí. Zástupci osady v červnu protestovali proti svému vystěhování na zasedání městského zastupitelstva. Poukazovali na to, že v kdysi problémové lokalitě dnes společně žijí bez problémů a většina z nich řádně hradí nájemné a další poplatky. Upozorňovali také na to, že si domy svépomocí opravují.  

Podle ostravského primátora Tomáše Macury (ANO), který již dříve lokalitu navštívil, nejde o vyloučenou oblast. „Podle mě jde řekněme o stabilizovanou lokalitu bez jakýchkoliv četných nepřijatelných jevů,“ uvedl v červnu pro ČTK Macura. Primátor nevidí žádný akutní důvod pro vystěhovávání obyvatel.

Lokalita v minulosti nechvalně proslula nejen žhářským útokem na domek Romů, ale kritice musela před lety čelit i starostka Janáčková, a to kvůli údajným rasistickým výrokům.