Ostravský obvod chce vystěhovat obyvatele osady Bedřiška. Ti proti tomu protestují

Nejasný osud Bedřišky (zdroj: ČT24)

Obyvatelé ostravské osady Bedřiška ve spolupráci s neziskovými organizacemi připravili sérii akcí, které mají veřejnosti přiblížit život v této lokalitě. Ostravský městský obvod Mariánské Hory a Hulváky totiž chce, aby se lidé žijící ve starých dřevěných domcích postupně vystěhovali. Ti to ale odmítají - zhruba stovka obyvatel upozorňuje, že si domy svépomocí opravují. Kdysi problémová lokalita je prý navíc dnes bezproblémovým místem. V současnosti žije na Bedřišce zhruba stovka lidí.

Kolonii chce obvod v budoucnu přeměnit na kvalitnější bydlení, například pro mladé rodiny. Během akce nazvané Dva týdny bdělosti jsou plánovány výtvarné dílny, letní kino, autorská čtení, panelové diskuse a koncerty.

Obyvatelé Bedřišky už v červnu protestovali proti svému vystěhování na zasedání městského zastupitelstva. Poukazovali na to, že v kdysi problémové lokalitě dnes společně žijí bez problémů a většina obyvatel řádně hradí nájemné a další poplatky. Upozorňovali také na to, že si domy svépomocí opravují. Město se nakonec s vedením obvodu dohodlo, že do voleb nebude v místě provádět žádná nezvratná rozhodnutí.

Dva týdny bdělosti mají upozornit na těžkou situaci místních a představit veřejnosti život v osadě, která již dávno není vyloučenou lokalitou.
Klára Šebestová
zástupce organizátorů akce Dva týdny bdělosti

„Po posledním zasedání zastupitelstva města Ostravy, na kterém vystoupili i obyvatelé Bedřišky, se situace částečně zklidnila. Obvod rodinám na přání primátora Tomáše Macury smlouvy prodloužil o čtyři až šest měsíců. Nejistota a strach ze ztráty bydlení ale mezi místními přetrvává,“ uvedla za organizátory akce Klára Šebestová.

Podle ní je proto akce Dva týdny bdělosti stále na místě, jelikož upozorňuje mimo jiné právě na přetrvávající obavy z nejisté budoucnosti, ve které obyvatelé Bedřišky „žijí už řadu měsíců“. Programy pro veřejnost startují v osadě už dnes. Například do hudebního programu se zapojí i samotní obyvatelé Bedřišky. Více lze najít také na webových stránkách.

Obvod své rozhodnutí opakovaně hájí. V proměně lokality vidí možnost, jak v městské části udržet mladé rodiny a nabídnout jim bydlení v dostupné a zajímavé lokalitě. Podle starostky Liany Janáčkové (Nezávislí) se domy staré zhruba 70 let nevyplatí rekonstruovat. Lokalitu navíc nelze modernizovat postupně, protože je nutné území vyklidit a položit nové sítě.