Soud za žhářství v Bedřišce zpřísnil tresty na 7,5 a 4 roky vězení

Olomouc - Za žhářský útok na domek Romů v ostravské osadě Bedřiška dnes Vrchní soud v Olomouci udělil výrazně přísnější tresty. Mladík, který má útok podle soudu na svědomí, si místo podmíněného trestu odpyká ve vězení čtyři roky. Jeho matka 7,5 roku. Vrchní soud mladíkův čin posoudil jako pokus o obecné ohrožení, matka byla odsouzena za návod k obecnému ohrožení. Obhájci obžalovaných si myslí, že jsou tresty přísné a zvažují podání dovolání.

Syn dostal od ostravského krajského soudu původně tříletý podmíněný trest za pokus o obecné ohrožení. Matce soud udělil podmíněný trest 18 měsíců za to, že synovi v jeho útoku zápalnou lahví nezabránila. Při útoku nebyl nikdo zraněn, láhev se podařilo uhasit. „Rozsudek jsme zpřísnili z podnětu státního zástupce. Obžalovaní přinejmenším v nepřímém úmyslu naplnili znaky zločinu obecného ohrožení s úmyslem způsobit smrt více osobám,“ uvedl předseda senátu Petr Angyalossy.

Ženě původně hrozilo 12 až 20 let vězení. V jejím případě jí trest soudci uložili mimořádně pod spodní hranicí. „Uložení dvanáctiletého trestu by bylo příliš přísné. Neprokázalo se, že by se na činu dál aktivně podílela. Poskytla v uvozovkách jen návod. Trest 7,5 roku je podle nás dostatečný a přiměřený,“ uvedl předseda senátu. Jejímu mladistvému synovi hrozilo jeden rok až pět let, při uložení mimořádného trestu by to bylo pět až deset let vězení. „Naštěstí nedošlo k závažnějším následkům, poškození majetku či ublížení na zdraví. I s ohledem na závislost na matce, které se snažil vyhovět, je možné uvažovat o základní sazbě,“ doplnil Angyalossy.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Napadená rodina verdikt vítá

Zmocněnec poškozené rodiny byl s rozsudkem spokojen. Přivítala ho i napadená rodina. „Jsem ráda, je to spravedlnost. Bude se mi teď líp dýchat i spát. Kdyby tam holka nespala, tak hoříme. Jsme rádi, že žijeme. Nikomu jsem nic neudělala, proč to udělali, to nevím,“ řekla Ludmila Podraná. Podle proromského aktivisty Markuse Papeho je rozhodnutí soudu na místě. Podle něj trest odpovídá tomu, že bylo ohroženo mnoho životů, včetně dětí.

Za vším byly sousedské spory

Matka byla původně souzena za nepřekažení trestného činu. Odvolací soud dal dnes jasně najevo, že to byla právě ona, kdo útok inicioval. „Mladistvý není tak intelektuálně vybaven, aby celou akci sám zrealizoval. Je jasné, že musel mít nějaký popud, jak to provést. Jedině obžalovaná vydala tento impuls a navedla mladistvého, aby útok spáchal tak, jak se stalo. Poskytla mu návod, jak to provést,“ míní předseda senátu.

Podle obžaloby mladík zaútočil na dům svých romských sousedů kvůli dlouhodobým sporům loni v březnu. Obstaral si láhev, do které nalil éter a jako knot použil kousek látky. Kolem 04:00 zapálenou láhev s šálou přes tvář hodil do okna domu sousedů. Vrátil se poté domů, kde spálil oblečení, které měl na sobě. S matkou následně z okna sledovali, zda už hoří. Když se nic nedělo, šli spát. Ve dřevěném dvojdomku spalo v době incidentu celkem 11 osob, z toho pět dětí. Jen shodou okolností spadla láhev do pokoje, kde v tu chvíli spala čtrnáctiletá dívka. Tu zvuk střepů probudil a včas se jí podařilo hořící knot uhasit. Požár se tak nerozšířil do ostatních prostor dřevěného domu. Podle odborníků na požární ochranu však mohl dům během chvíle shořet. Soud přitom upozornil na to, že oba obžalovaní dobře věděli, kolik se v domku nachází lidí včetně řady nezletilých dětí i to, že vzhledem k noční hodině tvrdě spí a že dům mohli shořet.