Radnice chce srovnat se zemí ostravskou osadu Bedřišku. Má v ní být bydlení pro mladé

Spory ohledně osady Bedřiška (zdroj: ČT24)

Ostravský městský obvod Mariánské Hory a Hulváky zvažuje proměnu osady Bedřiška. Ta patří k takzvaným vyloučeným lokalitám ve městě. Kolonii se starými dřevěnými domky chce obvod přebudovat na rezidenční bydlení s domy pro mladé rodiny. Obyvatelé Bedřišky s tím ale nesouhlasí.

Spolu s organizacemi, které s tamními obyvateli, především Romy, pracují, hledají řešení, jak nájmy prodloužit. „Chystají i akci pro veřejnost - chtějí ukázat, jak se dříve problémová lokalita změnila,“ uvedla redaktorka České televize Tereza Krumpholzová.

Například Dušan Podraný žije v lokalitě Bedřiška s manželkou od roku 1989. Neumí si představit, že by se musel stěhovat. „Kde půjdu, do bytu bych nešel, tady mi finský domek nedají a na koupení domu ani nemám,“ sdělil.

Vedení obvodu mělo navíc dříve veřejně slíbit, že pokud budou lidé v lokalitě řádně platit nájem, budou jim smlouvy prodlouženy. Tím se teď budou zabývat právníci. „Pokud veřejný příslib skutečně byl dán, tak pak tady vznikne závazek prodloužit smlouvy,“ míní advokát Jiří Klega.

Místostarosta Patrik Hujdus (Nezávislí) již dříve uvedl, že obvod musí nejprve vyřešit bydlení současných nájemníků. Podle něj platí, že nájemníkům, kteří mají dluh na nájemném, bude ukončena nájemní smlouva. Radnice neplánuje obyvatele stěhovat do obecních bytů, ale o možnostech pronájmů chce jednat s dalšími vlastníky nemovitostí.

Smlouvy na dobu určitou přestaneme obnovovat a řešení chceme najít i pro ostatní nájemníky a obyvatele.
Patrik Hujdus
místostarosta městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky

„Počítáme s tím, že budeme řešit různé způsoby pomoci, ať už se jedná o úhradu kaucí, případně další spoluúčast. Současně jsme si vědomi, že celý proces bude trvat déle než rok,“ řekla starostka Liana Janáčková (Nezávislí).

Podle ní obvod v současnosti nemá žádný konkrétní developerský projekt, ani s nikým nejedná. „Jestli bude výstavba v rukou soukromníka, nebo města, je v tuto chvíli otevřená otázka. Umím si představit obě varianty, nebo jejich kombinaci,“ uvedla.

Hujdus: Domky překročily svou životnost

Podle místostarosty Hujduse byly tzv. finské domky postaveny před 70 lety. „A už tenkrát jejich stavitelé počítali s tím, že nebudou mít významně dlouhou životnost. V současné době již přesluhují a nedosahují dnešních standardních požadavků na bydlení. Skladba nájemníků odpovídá charakteru těch domů,“ uvedla Janáčková.

Podle ní je lokalita dlouhodobě problematická a někteří nájemníci si bez povolení na pozemcích v okolí domů vystavěli nejrůznější přístřešky a další stavby. Do osady podle tvrzení starostky bývá přivážen i stavební odpad, třeba stará okna, kterými pak obyvatelé lokality údajně topí.

Místostarosta řekl, že by v místě mohly najít bydlení mladé rodiny či třeba senioři. „Aby se do lokality nenastěhovali nepřizpůsobiví a sociálně slabí občané, vykoupila mariánskohorská radnice budovu po bývalé ubytovně. V tuto chvíli je prázdná a vedení obvodu jedná o jejím možném využití v budoucnu,“ dodal Hujdus.

  • Liana Janáčková v souvislosti s Bedřiškou čelila kritice kvůli údajným rasistickým výrokům. V roce 2006 Janáčková a místostarosta obvodu Mariánské Hory a Hulváky Jiří Jezerský pronesli na adresu problémových obyvatel obvodu několik sporných výroků. Jezerský byl nakonec obviněn. Janáčková, kterou Senát kvůli imunitě k trestnímu stíhání nevydal, podle záznamu pronesla, že je rasistka.
  • V souvislosti s Romy padla zmínka o množení cikánů, dynamitu či vysokém plotě s elektřinou. Senátorka se za výroky později omluvila, prý byly vyřčeny ve vypjaté atmosféře. Jezerský se dostal až před soud. Ten jej ale zprostil obžaloby, protože podle něj nešlo o trestný čin.
  • Před osmi lety pak romské sdružení Romea kritizovalo kampaň Janáčkové, která v Ostravě postoupila do druhého kola senátních voleb. Součástí letáků Janáčkové byly totiž sirky.
  • Tehdy popřela jakoukoliv souvislost se žhářským útokem ve Vítkově i s útokem na Romy v osadě Bedřiška, která je právě v městském obvodě, kde je Janáčková starostkou. Sirky jsou podle Janáčkové užitečný a pěkný dárek, který lidé nevyhodí. Navíc jsou ploché a dobře se dají přilepit na plakát.

Starostka obvodu Liana Janáčková redakci po telefonu sdělila, že budou individuálně jednat se všemi rodinami, a odkázala na své dřívější vyjádření. „Je pravdou, že Bedřiška jako taková se do budoucna musí zrevitalizovat. Bude tam další bydlení, třeba pro vás někdy do budoucna, ale nezůstane to v tomto stavu,“ uvedla.

Ve zhruba dvaceti domech žije v osadě několik starousedlíků a také několik převážně romských rodin, které se tam postupně nastěhovaly. Lokalita v minulosti nechvalně proslula žhářským útokem na domek Romů. Podle obžaloby do něj zápalnou lahev vhodili sousedé - matka a syn. Při útoku nebyl nikdo zraněn, lahev se podařilo uhasit.