Janáčková proslulá výroky o Romech láká voliče i letákem se sirkami

Praha – Senátorka Liana Janáčková (nez.) na sebe před druhým kolem senátních voleb opět strhla pozornost. S volebními letáky se sloganem „I nadále budu říkat, co si myslím“ rozdává i sirky. Právě dnes přitom soud udělil čtyřem vítkovským žhářům výjimečné tresty. Janáčková navíc kandiduje v obvodu, v němž leží i kolonie Bedřiška – další místo žhářského útoku na romské obydlí. Sdružení Romea označilo kampaň za rasistickou. Janáčková, která je známá svými výroky na adresu Romů, ale kritiku odmítá. Zápalky podle svých slov rozesílala i při kampani před šesti lety. Informaci přinesl server Aktuálně.cz. Premiér Petr Nečas tento týden vyzval voliče, aby Janáčkovou do Senátu podpořili. Kampaň se sirkami ale dnes označil za hloupý a neakceptovatelný krok.

„To je hyenismus! Nejsem žádný rasista, abych nabádala lidi k vraždění. Natálky je mi strašně líto, nedovedu si představit, že by se něco takového stalo mému dítěti,“ řekla serveru Janáčková. Souvislost s vítkovskou kauzou ji podle jejích slov vůbec nenapadla. „Je to prostě nešťastná shoda náhod, ale nevím, za co bych se měla omlouvat, opravdu to tak nebylo myšleno,“ řekla ČT. Tvrdí, že sirky k letáku přidala jako praktický dárek, navíc už je použila v kampani před šesti lety. Podle sdružení Romea se ale styl Janáčkové stále pohybuje na hraně a sklouzává směrem k rasismu skrývanému za populistickou rouškou „všem stejně“. „To snad mohl vymyslet jenom chorý mozek,“ reagovala senátorka.

„Sirky jsou praktický dárek, který lidi na rozdíl od letáku nevyhodí.“

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Senátorka kandiduje v obvodu, v němž leží i kolonie Bedřiška, místo dalšího žhářského útoku. Na adresu poškozené rodiny ale tehdy uvedla, že se podle ní jednalo o fingovaný útok, jenž měl posloužit jako důkaz diskriminace pro imigrační úředníky. „Dle zpráv od občanů z Bedřišky se v době návštěvy rodiny z Anglie Podradní domlouvali o přestěhování do Anglie nebo do Kanady. Jen prý potřebují doklad o tom, že jsou v Česku diskriminováni,“ napsala letos v březnu v prohlášení zveřejněném na radničním webu. Později, když se ukázalo, že šlo jen o sousedské spory, se rodině za své výroky přišla omluvit. 

Výrok Liany Janáčkové

„Nesouhlasím s jakoukoli integrací, bohužel jsem rasistka, nesouhlasím s integrací cikánů, aby plošně byli po obvodu. Bohužel, vybrali jsme Bedřišku, takže tam budou. S vysokým plotem, s elektrikou, mně je to jedno, já to klidně budu křičet do celého světa…“ (březen 2006)

Janáčková se stará o romské etnikum ve svém obvodu již dvacet let. „Zřejmě se už nezbavím nálepky, že jsem rasistka,“ řekla už dříve. Sama si to o sobě ale nemyslí, některé své výroky považuje za prosté „prasknutí nervů“. V Česku podle ní nejsou všichni rasisté, situace je nadmíru medializovaná. Romové musí podle Janáčkové sami chtít zlepšení. „Kdyby sami přišli s tím, že chtějí v Bedřišce nějakou aktivitu, jsme připraveni je poslouchat,“ uvedla v březnu letošního roku. Za kontroverzní výroky už byla v době svého prvního senátorského mandátu i vyšetřována. Trestnímu stíhání unikla jen díky tomu, že ji kolegové v Senátu odmítli zbavit imunity.

O dalším působení Liany Janáčkové v horní komoře rozhodnou v pátek voliči. První kolo senátních voleb dopadlo v Ostravě velmi těsně. Janáčková získala jen o procento více hlasů než sociální demokrat Antonín Maštalíř. Navíc se pravděpodobně stane opětovně i starostkou ostravské městské části Mariánské Hory a Hulváky. Premiér a lídr ODS Petr Nečas tento týden vyzval voliče, aby Janáčkovou ve druhém kole podpořili. Ostravskou organizaci strany to ale značně pobouřilo. Za kontroverzní starostku se postavit odmítají. Kampaň se sirkami dnes premiér označil za hloupý a neakceptovatelný krok.

Vydáno pod