Komiksový festival v Malé Americe se zaměřil na ohrožené druhy. Chystá se i souboj kreslířů

Festival KOMA v brněnské Malé Americe nabízí výběr z mezinárodní komiksové tvorby od historické po současnou. Letos se zaměřuje na hraniční pole zájmu, ale i na odloučenou a mizící společnost. Hlavní téma čtvrtého ročníku zní „Extinction – ohrožené druhy“.

Komiksové zpracování české pohádky nebo robotí expedice po stopách lidstva. Na metrech provázku visí desítky stran příběhů. Kreslit na téma Ohrožené druhy mohli profesionálové, začátečníci i nadšenci. Vznikly tak komiksy o menšinách, tradicích nebo migraci.

Tradiční součástí festivalu je vyprávění s živou ilustrací. „Na základě dramaticky a na živo vyprávěného autorského příběhu kreslí vybraný komiksový autor naživo před diváky kresbu inspirovanou vyprávěným příběhem,“ popsal dramaturg Tomáš Řepa.

Češi a Poláci spolu v bublinách

Pro výstavu Spolu v bublinách Češi kreslili komiksy o Polácích a Poláci o Češích. „Polský institut v Praze a České centrum ve Varšavě u příležitosti 100 let samostatnosti Československa a Polska vyhlásili komiksovou soutěž,“ řekl Tomáš Řepa.

Prezentovat komiksové pojetí pohádky O dvanácti měsíčcích bude v pátek Oldřich Treutner, který komiksy tvoří od 70. let. „Poeticky protirežimní příběh se odehrává v době reálného socialismu,“ vysvětlil dramaturg festivalu. Děj pohádky autor zasadil na okraj Brna a je vyprávěný v hantecu.

Komiksový battle na závěr

„Asi největší trhák bude komiksový battle. V sobotu proti sobě budou soupeřit dvě skupiny umělců štětci a spreji,“ řekla organizátorka festivalu Andrea Stašková. Utkají se dvě kreslířské skupiny z Brna a Bratislavy. Dostanou stejné téma, diváci pak rozhodnou o vítězi. Poslední den festivalu si návštěvníci budou moci koupit obrazy, které v průběhu festivalu vzniknou. Přispějí tak na podporu kreativních dílen pro handicapované děti v Brně.