Ostravská fakultní nemocnice otevřela sedmnáctý operační sál. Zkvalitní a zrychlí péči o pacienty

Fakultní nemocnice Ostrava má nový operační sál, jehož vybudování i s vybavením přišlo na 25 milionů korun. Nyní tak má zdravotnické zařízení 17 operačních sálů. V pátek to potvrdila mluvčí nemocnice Naďa Chattová.

Sál vznikl v prostorách, kde dříve býval počítačový tomograf. Využívat ho budou převážně lékaři z Centra plastické chirurgie a chirurgie ruky. Stavba zabrala zhruba půl roku. Operační sál bude fungovat v nepřetržitém provozu a poslouží pro plánované zákroky i pro akutní neinfekční případy.

Na dosavadních 16 operačních sálech bylo ročně provedeno v průměru 16 tisíc výkonů u pacientů z 11 klinik a oddělení operačních oborů. Všechny z nich jsou podle zástupců nemocnice velice vytíženy. Další sál tak pomůže zlepšit zdravotní péči.

Jejich využití je vysoké a tento stav vyžadoval rozšíření o další operační sály. Další moderně vybavený operační sál umožní zkvalitnit péči o naše pacienty a také zlepšit pracovní podmínky pro zdravotnický personál.
Tomáš Posolda
primář Centrálních operačních sálů

Podle primáře Centrálních operačních sálů Tomáše Posoldy se v současné době klade stále větší důraz na složité mikrochirurgické operace, čemuž musí odpovídat i vybavení sálu. Jeho součástí je tak například nový operační mikroskop a další potřebná zdravotnická technika.

„Vzhledem k náročnosti výkonů se nám jako ideální jeví blízkost mezioborové jednotky intenzivní péče,“ zhodnotil další výhodu nového operačního sálu primář Centra plastické chirurgie a chirurgie ruky Martin Paciorek.

Nástroje budou k dispozici neustále sterilní

Součástí sálu je třeba i takzvaná prokládací skříň na operační nástroje a pomůcky. „Je to absolutně nejčistší cesta, jak se operační týmy dostanou ke sterilním nástrojům. Ty se připraví v takzvaném filtru a do skříně vloží jen v nejnutnějším obalu. Operační týmy je tak budou mít nepřetržitě k dispozici ve stále sterilním prostředí přímo na sále,“ uvedla manažerka operačních sálů Dana Streitová.

Součástí nového objektu jsou například i dvě velkoplošné obrazovky, na nichž operatéři budou mít během výkonu potřebné informace o daném pacientovi. Jedna z nich bude mobilní. Sál vznikl systémem vestavby a nemocnice ho hradila z vlastních financí.

Složený je z dokonale utěsněných a snadno omyvatelných panelů, které zajišťují dosažení sterilního prostředí. Stálou teplotu, vlhkost i tlak udržuje dálkově řízená klimatizační jednotka.