„Občas je v rybníce zřetelný pohyb.“ Nesytu po masivním úhynu ryb chybí to hlavní. Voda

U rybníku Nesyt na Břeclavsku skončila po šesti dnech likvidace leklých ryb, které uhynuly vlivem sucha a poklesu vody. Rybářství Hodonín posbíralo přes sto tun ryb, škoda přesáhla pět milionů korun. Společnost se chystá sanovat břehy a ráda by zvýšila stav vody v rybníce, kvůli suchu to zatím není možné.

V Nesytu v uplynulých dnech uhynula většina z bezmála sto padesáti tisíc nasazených ryb. Rybáři je vylovili a zlikvidovali, na podzim firma odloví ty, které přežily. Leklé ryby odstraňovala od pátku.

Hladina v rybníce poklesla o necelé dva metry a v důsledku ztráty bylo ve vodě málo kyslíku. Následkem toho ryby uhynuly.

„Ve vodě zůstal život, občas je v rybníce zřetelný pohyb,“ řekl jednatel Rybářství Hodonín Oldřich Pecha. Neví ale, kolik ryb přežilo. V rybníce bylo devadesát procent kaprů, ale také candáti, štiky, sumci nebo karas. Většina uhynula, zůstal nejspíš hlavně nenáročný karas. „Zbylé ryby odlovíme na podzim, abychom se vůbec mohli připravit na další sezonu a nasazovat příští rok,“ řekl Oldřich Pecha.

Jestli v rybníce zůstane život, závisí na počasí

Firma bude sanovat břehy. Také se snažila vodu provzdušnit pomocí aerátoru, ale na plochu rybníka o 300 hektarech je to podle Oldřicha Pechy zanedbatelné. Rybáři jednají o možnostech navýšení hladiny. Je to však problematické, protože je rybník v přírodní rezervaci, kde nelze manipulovat s vodou. Minimální přítok zajišťuje potok Včelínek, ostatní je závislé na počasí. „Nedostatek vody a sucho je celorepublikový problém. Nedá se dělat nic dalšího, voda obecně není a není ji kde brát,“ poznamenal Oldřich Pecha.

Dlouhodobá předpověď sucha v ČR
Zdroj: intersucho.cz

Rybářství pětimilionovou ztrátu ustojí

Více než pětimilionová škoda je pro rybářství citelná, firma to ale ustojí. „Je to citelný zásah, ale není to jediný rybník, který máme. Navíc máme nějaké rezervy, takže budeme dál pokračovat v činnosti,“ dodal jednatel Rybářství Hodonín. Společnost má asi padesát zaměstnanců, polovina se věnuje rybaření, polovina chovu vodní drůbeže. Roční obrat se pohybuje kolem sedmdesáti milionů.

Rybník Nesyt patří mezi Lednické rybníky, jde o největší rybník na Moravě a jeden z největších v republice.