Po úhynu 100 tun ryb začíná rybník Nesyt zapáchat. Lidé z okolí už si stěžují

V rybníku Nesyt na Břeclavsku uhynulo kvůli suchu podle aktuálních odhadů možná až 100 tun ryb. Obavy jednatele obhospodařujícího Rybářství Hodonín Oldřicha Pechy, že lekly všechny ryby, se nenaplnily. V rybníku je jich nasazeno skoro 150 tisíc. Důvodem úhynu ryb je sucho, horko a snížená hladina rybníka, což způsobilo nedostatek kyslíku ve vodě.

Podle Pechy půjdou škody do milionů korun. Na místě je 22 pracovníků rybářství, kteří leklé ryby odstraňují. Rybářství situaci řeší od pátku, to vylovilo 20 tun leklých ryb. Obdobné množství vylovilo během soboty. Původně Pecha odhadoval, že bude uhynulých ryb okolo 40 tun.

„Ochránci přírody zvažují, že o pomoc požádají kraj. Podle nich je situace katastrofální a úklid není možné zvládnout dostatečně rychle. Už teď si místní stěžují na silný zápach, který se spolu s vysokými teplotami může zhoršovat a s větrem také rozšiřovat do okolních obcí,“ hlásí z místa redaktorka ČT Kristýna Březovská.

Na místě je kafilerie a těžká technika. Muži ale odklízejí ryby i vidlemi nebo na loďkách. V rybníce byli z 90 procent kapři, ale i candáti, sumci, štiky a úhoři. „Báli jsme se kompletního vyhynutí, ale nějaký život v rybníku je, takže to asi nezasáhlo sto procent,“ řekl Pecha.

Události: Rybáři odklidili tuny uhynulých ryb z rybníku Nesyt (zdroj: ČT24)

Všichni zaměstnanci firmy se snaží ryby odklidit. „Děláme, co můžeme. Ztráta bude v milionech korun, doufám, že to budou jen jednotky,“ řekl Pecha.

Podle něj se z rybníku odpařila spousta vody. Jeho přítokem je potok Včelínek. „Přítok je ale minimální. Jsme závislí na tom, kdy zaprší. To se letos nekonalo. Jsme na minimu a problém je, že hospodaříme v národní přírodní rezervaci, takže není možné tady manipulovat s vodou, nemůžeme ji použít na zvýšení hladiny,“ uvedl Pecha. Dodal, že hladina je o 180 centimetrů nižší oproti normálnímu stavu. Déšť v pátek odpoledne a v noci na sobotu označil za slabší, podle něj situaci vůbec neovlivnil.

Rybník Nesyt patří mezi Lednické rybníky, jde o největší rybník na Moravě a jeden z největších v republice. Vodní plocha má rozlohu kolem 300 hektarů.

Vydáno pod