Česká suchá republika by měla zvlhnout. Vládní strategie slibuje zajistit vodu v řekách i pod zemí

UDÁLOSTI: Obce, kraje i vláda řeší, jak v budoucnu úbytku vody zabránit (zdroj: ČT24)

Teplota vysoce přesahující 30 stupňů Celsia, nebezpečí požárů a především velké sucho je problém, kterým se musí zabývat politici – nejen akutně, ale i dlouhodobě. Starostové řady obcí už vyhlásili zákazy napouštění bazénů či zalévání vodou z vodovodu, hejtmani zase sčítají škody a uvažují, že požádají o pomoc vládu. Ta by také měla dostat na stůl návrh na systémová opatření, která by umožnila na sucho účinněji reagovat. Ministerstvo životního prostředí chce připravit stavbu nových přehrad i hledat způsob, jak zvýšit zásoby podzemní vody.

Sucho, které v Česku sílí již několik let, pozornost politiků již přitáhlo, zatím ale byly reakce spíše nahodilé – ministerstvo životního prostředí vyhlašuje výzvy na podporu pitné vody nebo naopak na užitkové využití dešťové vody a recyklaci vody. Další dotační programy má připravené ministerstvo zemědělství, které například podpoří výstavbu rybníků. Celkem na projekty vyčlenilo 42 miliard korun.

  • Zdroje pitné vody – program MŽP na výstavbu nových nebo regenerace stávajících zdrojů; v současné výzvě vyčleněno 600 milionů korun.
  • Dešťovka – program MŽP na zadržování dešťové vody a recyklaci vody z domácností; v současné výzvě vyčleněno 240 milionů korun.
  • Programy ministerstva zemědělství – výstavba závlah, výstavba rybníků a jejich rekonstrukce, infrastruktura vodovodů a kanalizací; do roku 2033 rozdá ministerstvo 42 miliard korun.

Především ale ministerstvo životního prostředí připravuje dlouhodobou strategii boje se suchem, která by jednotlivé projekty zastřešila a na změny klimatu jasně reagovala. „Klíčové je zadržet vodu na našem území. Ona naprší, nasněží, ale odtéká mnohdy bez užitku,“ uvedl ministr Richard Brabec (ANO).

Nové přehrady a více podzemní vody

Strategie boje se suchem by tak měla mimo jiné zahrnovat stavby nových přehrad. Podle Pavla Punčocháře ze sekce vodního hospodářství ministerstva zemědělství mají vyrůst ve Vlachovicích, Šanově, Senomatech a Kryrech. „Kryry by spolu s přivaděčem z Nechranic zajistily celé Rakovnicko dostatkem vody,“ poukázal Punčochář. 

Podle Lidových novin by opatření proti suchu měla také zavést stupně sucha, které by fungovaly podobně jako povodňové stupně a vyhlašovaly se, když by hladiny poklesly pod stanovenou úroveň.

Resort chce zároveň zintenzivnit spolupráci s vědci a výzkumnými týmy, kteří by měli doporučit, jak zvýšit množství podzemní vody. Skupina vědců z České limnologické společnosti se ostatně na vládu obrátila sama s otevřeným dopisem. „Naše krajina ztratila schopnost účinně zadržovat vodu, což se projevuje zvýšenou tendencí k suchu a povodním,“ stojí v něm.

Podle člena společnosti Josefa Fuksy souvisí problém se zásahy do polí. „Máte obrovské lány, na nich se pěstují z velké části průmyslové plodiny. Technické zásahy mění skladbu půdy, skladbu svahů,“ shrnul. 

Podporu by mohly vládní snahy poprat se se suchem najít i u opozice. „Ze všech problémů, o kterých ve společnosti mluvíme, bych to dal na první místo jako problém, který je nejzávažnější,“ zdůraznil bývalý ministr zemědělství a místopředseda dnes opoziční KDU-ČSL Marian Jurečka.

Podle Zahradníka hrozí „znárodnění“ studní. Ministerstvo to odmítá

Opozice se však obává novely zákona o studnách, který připravuje ministerstvo zemědělství ve spolupráci s resortem životního prostředí. Obává se, že umožní obci zabavit vodu ze soukromých studní. „Pan ministr Brabec chystá zákon, který by nějakým způsobem znárodnil vodu ve studních, které náleží soukromým vlastníkům, ale tudy cesta nevede,“ míní poslanec ODS Jan Zahradník.

To však odmítl Pavel Punčochář z ministerstva zemědělství. „V zákoně nic takového není,“ ujistil v Událostech, komentářích.

Dodal však, že voda, která ve studních je, majitelům studní nepatří. „Voda není ničí. Vlastník studny má stavbu a povolení k odběru. To je vše. (…) On má právo vodu odebírat, má povolené množství, které nesmí přesahovat, ví, jak s ní nakládat,“ zdůraznil.

I Jan Zahradník se přitom přihlásil k tomu, aby stát na hrozbu sucha reagoval snahou vodu co nejvíce zadržovat – opatřeními v krajině, ale i stavbou velkých nádrží.

Vodovody na suchu. Platí zákazy zalévání pitnou vodou i odběru vody z řek

Zatímco úřady v Praze se zabývají tím, jak suchu v budoucnu čelit, krajští a komunální politici zatím musí zajistit, aby všichni ve zdraví přežili současné suché období. Ačkoli ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ujistil, že na celostátní úrovni „zatím není nutné svolávat krizový štáb nebo přijímat nějaká opatření“, na mnoha místech je kvůli suchu vyhlášen krizový stav.

Týká se to například Rumburska nebo Českolipska. „Je omezeno používání vody z vodních toků,“ upřesnil liberecký hejtman Martin Půta (SLK). Jednotlivé obce potom vyhlašují i další zákazy. Například v Konici na Prostějovsku se voda z vodovodu smí jen pít. Místní ji nesmějí používat na napouštění bazénů ani na zalévání. 

Podle předsedkyně Asociace krajů Jany Vildumetzové (ANO) budou krajské úřady žádat vládu, aby do regionů na opatření zaváděná kvůli suchu poslala peníze. „Je jasné, že pokud kraje vydávají rozhodnutí a další opatření, jsou s tím i zvýšené náklady,“ uvedla.