Zářijové premiéry návštěvníkům Moravského divadla neujdou. Opravy za pět milionů se stihnou v termínu

Oprava několik let nefunkčního zvedaného stolu a prostoru orchestřiště v Moravském divadle Olomouc pomalu spěje ke konci. Už v září tak dělníky vystřídají na jevišti herci. Rekonstrukce vyjde podle ředitele divadla Pavla Hekely na více než pět milionů korun.

Práce hradí radnice, která je zřizovatelem divadla. „Přesvědčili jsme se o tom, že termín dokončení stavebních prací včetně montáže technologií je reálný a nijak neohrozí zahájení nové divadelní sezony,“ uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Olomouc financuje opravy, které se vesměs odehrávají o letních prázdninách, již několik let. „V minulých letech to byla modernizace foyer, výměna sedadel nebo divácká galerie,“ připomněl primátor.

Radnice vyčleňuje na letní opravy divadla pravidelně milionové částky. „Konkrétně letos je to pět milionů korun. Dalších pět set tisíc přidalo divadlo ze svého rozpočtu na statické úpravy stropu orchestřiště. Navazuje tak na rozsáhlou rekonstrukci hlediště v minulém roce,“ řekl investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Kulisy vyjedou na opravené plošině do dvou metrů

Letos se zřizovatel divadla zaměřil na jevištní techniku. „Nové propadlo usnadní pracovníkům jevištní techniky stavbu scény a kulis,“ popsal ředitel divadla Pavel Hekela. Propadlo i s kulisami totiž může jak sjet pod samotné jeviště, tak vyjet až do výšky dvou metrů i s kulisami.

V mantinelu orchestřiště, který po výměně sedadel ubíral divákům v první řadě místo pro nohy, byly letos původní dřevěné trámy nahrazeny železnými profily o stejné nosnosti. Jsou užší a díky tomu se prostor v první řadě zvětšil. 

Do konce srpna bude mít jeviště také nový nátěr podlahy, v provazišti se objeví nová lana a generální opravy budou mít za sebou i hudební nástroje.

Do nové sezony vstoupí Moravské divadlo již tradičním galavečerem spojeným s předáním cen za nejlepší umělecké výkony. Slavnostní zahájení sezony se uskuteční v neděli 2. září v 19 hodin.