V Račicích na Vyškovsku se podařilo zachránit chátrající zámek. Do areálu už mohou turisté

Areál zámku v Račicích na Vyškovsku je znovu přístupný turistům. Řadu let byl pro veřejnost uzavřen, před necelým rokem a půl ho ale koupila od obce soukromá firma a začala ho opravovat. Památek, které vlastní soukromníci, jsou na jižní Moravě desítky. Ne všechny ale vzkvétají. V dezolátním stavu je například zámek v Rešici nebo Veselí nad Moravou.

Do roku 2015 račický zámek obývali jen učni, kteří tam měli školu. Pak se vstupní brána zavřela na víc než dva roky úplně. Otevřela se až loni, když rozlehlou stavbu z 13. století koupila soukromá firma. Ta začala zámek opravovat a za vysoké zdi pustila turisty, kteří se mohou v areálu i ubytovat. „Celková kapacita je třicet čtyři lůžek. Zájem je veliký hlavně přes léto,“ řekl zástupce ředitele firmy, která zámek vlastní, Miroslav Pala.

Zámek přilákal do obce i turisty ze zahraničí a tak jsou spokojení i lidé v podzámčí. „Jezdí sem hodně cizinců, Angličani, Němci tady byli. Zvýšil se ruch cestovní, turistický a je to poznat i v obchodě,“ řekla prodavačka Lucie Staňková.

Samotný zámek ale zatím lidem přístupný není, majitel totiž před otevřením plánuje stavební úpravy interiéru za desítky milionů korun. Chce vybudovat restauraci a rozšířit hotel.

Majitelé zámku v Letovicích času a peněz nelitují

Co je v Račicích zatím jen plánem, podařilo se v realitu přeměnit v Letovicích.
Zničený zámek před 14 lety koupili manželé Vavříčkovi a z velké části svépomocí proměnili jeho venkovní i vnitřní podobu. „Investovali jsme do toho veškerý čas i peníze, ale vůbec toho nelitujeme, manžel měl odjakživa sen bydlet na zámku,“ řekla Edita Vavříčková.

Bohumil Vavříček před svým zámkem v Letovicích
Zdroj: ČT24

K úspěšně zrekonstruovaným památkám patří také zámek ve Světlé nad Sázavou, který před pěti lety koupila rodina Degerme za sedmnáct milionů. Desítky milionů pak do něj investovala.

Další úspěšně udržované a zpřístupněné zámky jsou podle Asociace majitelů hradů a zámků Blatná, Boskovice, Častolovice, Dobříš, Karlova Koruna, Nové Město nad Metují nebo hrad Kost.

Ve velmi špatném stavu jsou stále desítky památek

Ne všude ale soukromí majitelé o památku takto pečují. Ve velmi špatném stavu jsou podle památkářů například zámky ve Veselí nad Moravou nebo Rešici. Zámek ve Veselí nad Moravou měl už před šesti lety sloužit turistům jako hotel. „Majitelé zámku, manželé Hamašovi, dluží městu milion korun na nájemném a další tři miliony korun město požaduje jako náhradu škody. Manželé Hamašovi vlastní i zámek v Dalešicích, který je také chráněnou kulturní památkou a také chátrá,“ uvádí databáze Prázdné domy.

Zámek v Rešici je na tom podobně. Je neudržovaný a v havarijním stavu. „Hrozí zánik autentických renesančních omítek a kamenických článků. V roce 2011 byli majitelé seznámeni s možnostmi dotací na opravu, o dotace však nepožádali. Zámek je nevyužit, v hospodářském dvoře jsou ustájeni koně,“ píše na svých webových stránkách Národní památkový ústav.