Hrady a zámky otevřely. Památkáři připomínají zdevastované objekty

Události: Mezinárodní den památek připomíná i jejich stav (zdroj: ČT24)

Hrady, zámky a další historická místa slaví Mezinárodní den památek. Oficiálně sice připadá až na pondělí 18. dubna, avšak většina míst si ho připomíná už o víkendu. Bere ho jako příležitost k zahájení návštěvnické sezóny. Při ní vyvětrají místa nebo exponáty, které běžně nejsou vidět.

Zámek Hluboká, východočeské Opočno nebo hrad Bezděz na Českolipsku v rámci speciálního dne lákaly návštěvníky na novinky. Mnohé z příchozích tak od výjimečné prohlídky ochozu hradní kaple na Bezdězu neodrazil ani déšť. Hluboká zase nabízela náhled do zámecké věže zdarma. Opočno mimořádně zpřístupnilo pánskou koupelnu, kterou používal tehdejší majitel Josef II. Colloredo Mannsfeld.

Na většinu jihočeských památek platí v sobotu a neděli reciproční vstupenka. To znamená, že k zakoupení vstupenky dostane zákazník vstup zdarma na další.

Chátrající památky v rukách soukromníků

Ne všechny památky se z jarního provozu radují. Téměř osm stovek z nich je totiž v Česku v havarijním stavu. Jedná se přitom hlavně o ty se soukromým majitelem. Řada z nich je aktuálně na prodej.

Nemovité památky
Zdroj: ČT24

Chátrající objekty leží na srdci památkářům i starostům - místo dominanty mají totiž v obci ruinu. Narážejí však na těžké jednání s vlastníky. Jako v případě chráněného barokního petrovického zámku v Praze nebo obce Černá na Vysočině, kde v tamním zámku dokonce několik let fungoval noční klub. Majitelé často trvale přebývají v zahraničí a nechávají objekty pak chátrat. K tomu, aby do nich investovali, je nikdo nedonutí.

Místo zámku noční klub

Problém se soukromým vlastníkem mají také v obci Černá na Žďársku. Vysokou pětimetrovou zdí je celý areál obehnán už víc než dvacet let. Od 1. června 1996 sloužil zámek výhradně uzavřené komunitě. K sadomasochistickým hrátkám se na něj sjížděla klientela z celého světa, a dokonce i filmaři, kteří na místě natáčeli filmy se sado maso tématikou. Teď je památka opuštěná. 

Památky na prodej
Zdroj: ČT24

V nabídce různých realitních kanceláří je památka na prodej od roku 2008. Tehdy ji podle hospodářských novin nabízeli za 212 milionů korun. Dnes je podle místních k prodeji za 150 až 185 milionů. Jenže právě kvůli špatnému stavu se zatím kupec nenašel.