Zámek ve Světlé koupili soukromníci, napumpují do něj 100 milionů

Světlá nad Sázavou - Definitivně v soukromých rukou je ode dneška zámek Světlá nad Sázavou. Za 17 milionů korun památku i s veškerým inventářem koupila rodina Degerme. Zámek chce kompletně zrekonstruovat a vybudovat tu muzeum, restauraci a hotel.

Manželé Helena a Viktor Degerme pocházejí z Ukrajiny, v Česku už žijí 16 let. O svém soukromí ani o zahraničních podnikatelských aktivitách mluvit nechtějí, ochotně ale vyprávějí o svém záměru se zámkem. „Podle jejich záměru se z toho stane skutečně noblesní nemovitost, kde bude nadregionální muzeum, mimořádně kvalitní restaurace se špičkovým hotelem a zároveň dojde k rekonstrukci těch největších a nejvýznamnějších místností,“ popisuje starosta Světlé Jan Tourek (KDU-ČSL).

Rodina se chystá v nejbližších letech do nemovitosti investovat až 100 milionů korun. „První věc - sanace objektu a fasády. Vše musíme vrátit do prapůvodního krásného stavu a čistého historického slohu. Vznikne tu několik apartmánů, které budou zařízeny autentickým starožitným nábytkem,“ plánuje majitelka. „Deset procent areálu si necháme pro vlastní bydlení,“ dodává. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Se záměry rodiny Degerme na světelském zámku se mohou zájemci z řad veřejnosti podrobně seznámit na čtvrteční veřejné besedě, která začne v 10 hodin dopoledne. 

Kraji Vysočina se zámek dlouho nedařilo prodat. Poté, co ho opustila střední zemědělská škola, se dlouho nevědělo, co s památkou bude. Odkoupilo ji město se záměrem ji co nejdříve zase prodat, ale hlavně zachránit a dál veřejně využívat reprezentativní prostory a zámecký park.