Na Prostějovsku shořely až tři hektary lesa. Zasahovaly desítky hasičů i vrtulník

Hasiči bojovali s požárem lesa na Prostějovsku (zdroj: ČT24)

Až tři hektary lesního porostu shořely u Otaslavic na Prostějovsku. U ohně ve špatně přístupném terénu zasahovaly desítky hasičů, 20 cisteren a povolán byl i vrtulník, který na hořící les vyléval vodu ze speciálního vaku. Hasiči vyhlásili třetí nejvyšší stupeň poplachu. Po 19. hodině požár lokalizovali a dál se už nešířil. Nikdo nebyl zraněn, majitel škodu vyčíslil předběžně na 400 tisíc korun.

Požár lesa v okrajové části vojenského újezdu Březina byl hasičům nahlášen v pondělí odpoledne. V průběhu dne se u něj prostřídalo 17 hasičských jednotek včetně vojenských hasičů z Vyškova. „V součtu více jak dvě desítky cisternových vozidel a počet zasahujících hasičů přibližující se trojcifernému číslu,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Zásah hasičům komplikoval složitý kopcovitý terén. V hustém porostu museli natáhnout stovky metrů hadic. Vrtulníkem s vodním vakem pomohla policie, cisterny přivážely vodu k ohni ze tří čerpacích míst.

Vpodvečer po lokalizaci požáru ještě na několika místech vyšlehávaly plameny a porost doutnal. „Zahoření kořenů a plochy vyžadovalo důkladné oddělení a vytvoření bezpečnostního valu,“ popsal Hošák.

„Ve večerních hodinách bude probíhat pouze dohled nad požářištěm se snížením počtu nasazených jednotek. Za lepších světelných podmínek v ranních hodinách bude rozhodnuto o navazujícím postupu,“ uzavřel.

Příčina požáru lesa zatím nebyla stanovena. Majitel škodu vyčíslil předběžně na 400 tisíc korun. Podle mluvčího hasičů se zatím nikdo nezranil ani se nepohřešuje.