Mladík vyhrožoval odpálením nákupních center ve Frýdku-Místku. Policii unikal necelé tři dny

Vyhrožoval odpálením bomby (zdroj: ČT24)

Policisté zatkli dvacetiletého muže, který tři dny vyhrožoval bombovými útoky v nákupních centrech ve Frýdku-Místku. V současnosti je již ale vyšetřován – a zůstává na svobodě, protože ho soudce odmítl vzít do vazby. Pouta na rukou měl muž podle zjištění redaktora České televize Jiřího Loučky nasazena necelých 62 hodin od chvíle, kdy začal výbuchy bomb vyhrožovat.

Chvíli před zadržením ještě muž stačil elektronicky odeslat v pořadí třetí vyhrůžku. Podle frýdecko-místeckého kriminalisty Jana Sysla se pachatele podařilo zadržet díky spolupráci různých policejních složek, zejména v souvislosti s nasazením jednotky z analytického útvaru pro kyberkriminalitu.

Poprvé mladík vyhrožoval explozemi čtyř bomb v nejvíce navštěvovaných obchodních centrech ve Frýdku-Místku. O den později už hrozil šesti výbuchy. Hrozbu zároveň zúžil na největší obchodní zónu ve městě. Proč obviněný vyhrožoval bombami, zatím policistům neřekl. Motiv teď budou zjišťovat znalci.

Nejde o psychopata, spíš o člověka s pocitem křivdy, který své problémy řeší tím nejméně vhodným způsobem.
Ludmila Mrkvicová
klinický psycholog

Policisté museli po každé výhrůžce zároveň nechat obchodní plochy vyklidit a prohledat s pyrotechniky a psy. „Pokud se budeme bavit o nasazení sil a prostředků, jednalo se o desítky policistů z různých složek,“ dodal Jan Syslo. Za šíření poplašné zprávy hrozí obviněnému v krajním případě pět let vězení.