Vinaři začali se sklizní raných odrůd hroznů. Burčák bude už první týden v srpnu

Vinaři začali sklízet rané odrůdy hroznů (zdroj: ČT24)

Vinaři na jihu Moravy začali sklízet první hrozny. Rané odrůdy dozrály díky teplému počasí až o tři týdny dřív. Burčák z moravských hroznů tak bude k dostání už na začátku srpna. Úroda hroznů by mohla být podle vinařů mírně nadprůměrná, kvalita hroznů velice dobrá.

O půl sedmé ráno vyrazili vinaři s brigádníky v Olbramovicích sklízet hrozny. Letos o tři týdny dřív než loni. „Sbíráme odrůdu Solaris, která se vyznačuje tím, že je to ranná odrůda,“ vysvětlil vinař Pavel Matouš. Zelené hrozny brigádnice ještě nechávají dozrát, žluté odstříhávají „Měříme refraktometrem cukernatost. Tyto bobule mají cukernatost osmnáct stupňů,“ dodal Matouš.

Za dvě hodiny nasbírali brigádníci tři sta kilogramů hroznů, z nich se během několika následujících dní stane asi dvě stě litrů burčáku. „Vinný rmut dáváme do lisu, lisujeme na mošt, necháme odkalit a pak ho dáme do kvasných nádob. Na burčák bude kvasit zhruba tři dny,“ popsal pracovní postup vinař Matouš. První burčák se podle zákona smí prodávat od prvního srpna.

  • Dobrý burčák by neměl být kalný. Ať už je vyrobený z bílých nebo modrých hroznů, tak by měl mít jen mírný zákal a po stěnách lahve se může objevit jemná usazenina.
  • Nápoj by měl po ovoci nejen chutnat, ale také vonět.
  • Správný burčák neustále pracuje. Ve sklenici by tak měl mít člověk neustále pěnu a vidět malé bublinky. K jeho uchovávání je nutné nedotahovat uzávěr láhve.
  • Někteří prodejci přidávají do burčáku vodu nebo cukr. Nefalšovaný nápoj je ale podle oslovených vinařů těžké poznat, odhalí jej ale laboratorní rozbor. Doporučují proto nakupovat přímo u vinaře.

Vinaři sklízejí odrůdy Solaris, Muškát a Irsai Oliver

První kilogramy hroznů sklidili také pěstitelé na vinicích v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku pro Vinné sklepy Valtice. „Sklízíme hrozny odrůdy Irsai Oliver, což je jedna z nejranějších odrůd. Je hodně aromatická a vhodná právě na burčák,“ řekl generální ředitel valtických sklepů Marek Šťastný.

Vinařství většinu vyrobeného burčáku prodá ve vlastním sídle, mimo ně jej dodává pouze do několika vinoték v Břeclavi. „Příští týden budeme na burčák sbírat Muškát moravský a pak uvidíme, jestli dosbíráme Irsai Oliver na výrobu vína. Bude hodně záležet na laboratorních výsledcích z právě posbíraných hroznů, kolik budou mít kyselin,“ dodal Marek Šťastný.

Tak brzkou sklizeň nepamatují ani prarodiče

„Tak brzkou sklizeň hroznů nepamatují naši tatínkové ani dědové. Ještě před patnácti lety jsme začínali sklízet 10. října, loni v polovině září a říkali jsme si, jak je to brzy,“ řekl generální ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Na prodej časného burčáku se ale ve Znovínu nechystají. „Máme za to, že v době dovolených ještě lidé na burčák nemají náladu. Proto plánujeme, že náš burčák bude k dostání až 31. srpna v louckém klášteře,“ doplnil Pavel Vajčner.

Nad vinice se začínají slétat špačci

Dřívější dozrávání hroznů potvrzují i přírodní ukazatele. Nad vinicemi se začínají houfovat hejna špačků, která obvykle sondují stav hroznů na vinicích až v polovině srpna. Právě jejich pozornost naznačuje, že některé odrůdy budou připravené k otrhání. „Špačci jdou vždycky pouze na zralé bobule. O víkendu jsem na vinici na Sonberku slyšel střílet plynové dělo na špačky,“ řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Podle stavu vinic se zatím zdá, že letošní úroda by mohla být mnohem vydatnější než v minulém roce, kdy ji poznamenalo velké sucho. „Násada hroznů je velice dobrá. Teď už bude jen záležet na jejich hmotnosti. Aby bylo dosaženo dobré úrody co do celkového množství, budeme potřebovat ještě dobré srážky,“ konstatoval manažer Bohemia Sekt Josef Svoboda. „Úrodu objemově odhaduji na průměr, nebo lepší průměr. Rýsuje se vysoká kvalita,“ konstatoval Pavel Matouš.

Sběr hroznů bude na vinicích pokračovat zhruba do poloviny září. U odrůd dozrávajících později bude ještě hodně záviset na dalším vývoji počasí. Pokud se v druhé polovině srpna ochladí, dozrávání se zpomalí a další část sklizně se může opozdit.