Vinaři začali se sklizní raných odrůd hroznů. Burčák bude už první týden v srpnu

2 minuty
Vinaři začali sklízet rané odrůdy hroznů
Zdroj: ČT24

Vinaři na jihu Moravy začali sklízet první hrozny. Rané odrůdy dozrály díky teplému počasí až o tři týdny dřív. Burčák z moravských hroznů tak bude k dostání už na začátku srpna. Úroda hroznů by mohla být podle vinařů mírně nadprůměrná, kvalita hroznů velice dobrá.

O půl sedmé ráno vyrazili vinaři s brigádníky v Olbramovicích sklízet hrozny. Letos o tři týdny dřív než loni. „Sbíráme odrůdu Solaris, která se vyznačuje tím, že je to ranná odrůda,“ vysvětlil vinař Pavel Matouš. Zelené hrozny brigádnice ještě nechávají dozrát, žluté odstříhávají „Měříme refraktometrem cukernatost. Tyto bobule mají cukernatost osmnáct stupňů,“ dodal Matouš.

Za dvě hodiny nasbírali brigádníci tři sta kilogramů hroznů, z nich se během několika následujících dní stane asi dvě stě litrů burčáku. „Vinný rmut dáváme do lisu, lisujeme na mošt, necháme odkalit a pak ho dáme do kvasných nádob. Na burčák bude kvasit zhruba tři dny,“ popsal pracovní postup vinař Matouš. První burčák se podle zákona smí prodávat od prvního srpna.

  • Dobrý burčák by neměl být kalný. Ať už je vyrobený z bílých nebo modrých hroznů, tak by měl mít jen mírný zákal a po stěnách lahve se může objevit jemná usazenina.
  • Nápoj by měl po ovoci nejen chutnat, ale také vonět.
  • Správný burčák neustále pracuje. Ve sklenici by tak měl mít člověk neustále pěnu a vidět malé bublinky. K jeho uchovávání je nutné nedotahovat uzávěr láhve.
  • Někteří prodejci přidávají do burčáku vodu nebo cukr. Nefalšovaný nápoj je ale podle oslovených vinařů těžké poznat, odhalí jej ale laboratorní rozbor. Doporučují proto nakupovat přímo u vinaře.

Vinaři sklízejí odrůdy Solaris, Muškát a Irsai Oliver

První kilogramy hroznů sklidili také pěstitelé na vinicích v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku pro Vinné sklepy Valtice. „Sklízíme hrozny odrůdy Irsai Oliver, což je jedna z nejranějších odrůd. Je hodně aromatická a vhodná právě na burčák,“ řekl generální ředitel valtických sklepů Marek Šťastný.

Vinařství většinu vyrobeného burčáku prodá ve vlastním sídle, mimo ně jej dodává pouze do několika vinoték v Břeclavi. „Příští týden budeme na burčák sbírat Muškát moravský a pak uvidíme, jestli dosbíráme Irsai Oliver na výrobu vína. Bude hodně záležet na laboratorních výsledcích z právě posbíraných hroznů, kolik budou mít kyselin,“ dodal Marek Šťastný.

Tak brzkou sklizeň nepamatují ani prarodiče

„Tak brzkou sklizeň hroznů nepamatují naši tatínkové ani dědové. Ještě před patnácti lety jsme začínali sklízet 10. října, loni v polovině září a říkali jsme si, jak je to brzy,“ řekl generální ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Na prodej časného burčáku se ale ve Znovínu nechystají. „Máme za to, že v době dovolených ještě lidé na burčák nemají náladu. Proto plánujeme, že náš burčák bude k dostání až 31. srpna v louckém klášteře,“ doplnil Pavel Vajčner.

Nad vinice se začínají slétat špačci

Dřívější dozrávání hroznů potvrzují i přírodní ukazatele. Nad vinicemi se začínají houfovat hejna špačků, která obvykle sondují stav hroznů na vinicích až v polovině srpna. Právě jejich pozornost naznačuje, že některé odrůdy budou připravené k otrhání. „Špačci jdou vždycky pouze na zralé bobule. O víkendu jsem na vinici na Sonberku slyšel střílet plynové dělo na špačky,“ řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Podle stavu vinic se zatím zdá, že letošní úroda by mohla být mnohem vydatnější než v minulém roce, kdy ji poznamenalo velké sucho. „Násada hroznů je velice dobrá. Teď už bude jen záležet na jejich hmotnosti. Aby bylo dosaženo dobré úrody co do celkového množství, budeme potřebovat ještě dobré srážky,“ konstatoval manažer Bohemia Sekt Josef Svoboda. „Úrodu objemově odhaduji na průměr, nebo lepší průměr. Rýsuje se vysoká kvalita,“ konstatoval Pavel Matouš.

Sběr hroznů bude na vinicích pokračovat zhruba do poloviny září. U odrůd dozrávajících později bude ještě hodně záviset na dalším vývoji počasí. Pokud se v druhé polovině srpna ochladí, dozrávání se zpomalí a další část sklizně se může opozdit.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Regiony

Zdravotní klauni přinášejí vánoční radost dětem v nemocnicích

Ne všechny děti mohou strávit vánoční svátky doma – některé musí zůstat na nemocničním lůžku. Zpříjemnit jim pobyt v nemocnici a vykouzlit úsměv na tváři se v rolích sester a doktorů snaží zdravotní klauni. Malé pacienty navštěvují celoročně, o Vánocích jsou jejich klauniády obzvlášť důležité.
před 1 hhodinou

O tradiční rybí polévku byl na Staroměstském náměstí velký zájem

Tradiční rozlévání štědrodenní rybí polévky podle receptu s koňakem a karamelem na Staroměstském náměstí v Praze opět provázel velký zájem. Dlouhá fronta se začala tvořit už půl hodiny před začátkem vydávání, kterého se s pomocníky ujal pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Rozlévání vánoční rybí polévky se v metropoli uskuteční i na Kampě u Karlova mostu nebo na náměstí Republiky.
před 2 hhodinami

Trojice bratrů spojila síly, obec na Zlínsku se tak dočká opraveného betlému

Vánoční svátky v Nedašově na Zlínsku budou po letech zase kompletní – tedy včetně bezmála devadesát let starého mechanického betléma. Mohutný model devět měsíců opravovali tři bratři – Jakub, Karel a Tomáš Suří a tchán jednoho z nich. Betlém rozložili v garáži, historické součástky postupně nahrazovali novými. Do radosti pro druhé investovali desítky tisíc korun. Nyní na úplný závěr prošlo dílo závěrečným testem. Opravený betlém má pro Nedašov mimořádný význam. I podle statistiků je tu víra pořád silně zakořeněná. Při posledním sčítání se k církvi přihlásilo 855 z 1315 obyvatel vesnice. První veřejné předvedení betlému bude v kostele na Štědrý den během sváteční půlnoční mše.
před 6 hhodinami

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste, aerolinky přicházejí z celého světa

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste. V hangárech na pražské Ruzyni servisuje své stroje víc než desítka aerolinek z celého světa. Během dekády se jejich počet zdvojnásobil. I proto tam hledají nové zaměstnance. Lidí ve specializovaných profesích je ale málo.
před 7 hhodinami

Skauti rozvážejí Betlémské světlo. Někde až domů

Skauti a skautky i letos rozvážejí Betlémské světlo po celém Česku. Lidé si ho mohou vyzvednout na náměstích, v kostelech nebo v nákupních centrech, někde s plamínkem skauti obcházejí domácnosti osobně. Tradice, která symbolizuje mír, naději a přátelství, se v Česku udržuje už více než pětatřicet let.
včeraAktualizovánopřed 23 hhodinami

Výstraha ČHMÚ: Na Šumavě až dvacet centimetrů sněhu, silný vítr na východě Česka

V Pošumaví a na Šumavě může ve středu napadnout pět až dvacet centimetrů sněhu, hrozí i sněhové jazyky. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V části Moravskoslezského a Olomouckého kraje bude na Štědrý den také foukat silný vítr, v nárazech může mít až 70 kilometrů za hodinu.
včera v 11:37

Kdy a kde bude na Štědrý den sněžit? Podívejte se na přehlednou mapu

Na některých místech Česka by mohlo na Vánoce sněžit. Nebude jich mnoho, sněhu bude spíše málo, ale naděje na bílou pokrývku existuje.
včera v 11:30

Brusel zahájil šetření české státní podpory pro jaderné bloky v Dukovanech

Evropská komise (EK) zahájila hloubkové šetření s cílem posoudit, zda je veřejná podpora, kterou Česká republika plánuje poskytnout na výstavbu a provoz dvou nových jaderných bloků v Dukovanech, v souladu s pravidly EU pro státní podporu. Komise o tom informovala v tiskové zprávě. Unijní exekutiva se chce zaměřit na vhodnost a přiměřenost státní podpory i na dopad, jaký toto opatření bude mít na hospodářskou soutěž na trhu.
22. 12. 2025Aktualizováno22. 12. 2025
Načítání...