Vinohrady ve Velkých Bílovicích před jarními mrazíky chrání speciální vrtule

Vinaři a ovocnáři se chystají na jarní mrazíky. Minulý rok pálili slámu a koks, letos si někteří pořídili i nové technologie. Ve Velkých Bílovicích vztyčili nad vinohradem osmimetrovou vrtuli. Úrodu by měla chránit promícháváním teplého a studeného vzduchu. Vinaře přišla na milion korun.

Jarní mráz postihl v minulých letech pěstitele po celé republice. Mnozí se proto letos rozhodli připravit předem a například vinař David Mádl investoval do speciální vrtule; při třístupňových mrazech ochránit až pět hektarů půdy, s nižšími teplotami její efektivita klesá.

„Naše termická vrtule pomocí turbíny, kterou můžeme natočit, transportuje teplý vzduch a promíchává ho s tím studeným. Tím pádem ochráníme vinici, protože nám teplota stoupne a nehrozí zmrznutí hroznů,“ popsal účinek zařízení jeho dodavatel Roman Dvořák.

Pěstitel meruněk se zásobil koksem

Místní ovocnáři se s případnými mrazy vyrovnají po staru. Do zásoby nakoupili více než padesát tun koksu. Zásoba vydrží na dvě až tři mrazivé noci. „Zvažovali jsme i jiné možnosti, ale ty by byly dražší,“ vysvětlil ovocnář Vasile Popa.

Koše s koksem umístí ovocnáři přímo mezi meruňkové stromy. Spalování materiálu by jim mělo zajistit potřebné teplo. Právě meruňky jsou plodinou, která je chladným počasím ohrožena nejvíce.

„Loni jsme měli velké ztráty. Mráz poškodil devadesát osm procent stromů,“ řekl ovocnář. Vinaři Mádlovi poškodil mráz třicet procent celkové výměry vinohradu. „Jednu vinici poškodil dokonce z padesáti procent,“ řekl David Mádl.

V loňském roce vyčíslili pěstitelé škodu na téměř pět set milionů korun. V podobě kompenzací by ovocnáři a školkaři měli dostat dvě stě milionů. Vinaři nárok nemají, před mrazy se totiž mohli pojistit. Částky jsou jasné, z jakých peněz ale ministerstvo kompenzace vyplatí, zatím ne. Vláda by o tom měla rozhodovat ve středu.