Zapálená sláma, kouřová clona. Ovocnáři místo spánku zachraňují úrodu

Zahrádkáři mají už několik dní obavy o letošní úrodu. V noci klesají teploty pod bod mrazu, což by mohlo ohrozit především ovoce. Problémy ale může mít i zelenina, která nyní začíná kvést. V sadech proto pěstitelé například zapalují slámu nebo parafínové svíce, které vytváří hustý dým. Největší obavy mají z noci ze čtvrtka na pátek, která má být nejmrazivější z celého týdne.

Nízké noční teploty už několik dní trápí zahrádkáře v Česku i v dalších zemích Evropy. V noci na pátek mohou klesnout až k minus pěti stupňům. Ovocnáři a vinaři tak místo spánku hlídají teploměr. Ovocné stromy jsou totiž po odkvětu a malé plody jsou v tuto dobu nejcitlivější. 

Pěstitelé zeleniny jsou o něco klidnější. Mnozí ještě sazenice nevysadili na pole a přemísťuje je do skleníků. Ti, kteří už mají zeleninu venku, ji přetahují bílou netkanou textilií.

Textil citlivé druhy na krátkou dobu poměrně dobře izoluje. Zahrádkářský svaz proto tuto metodu doporučuje i drobným pěstitelům. Vhodné je přikrýt například i jahody, které nyní začínají kvést. Textilie se dá použít i u menších teplomilných stromů, jako jsou meruňky nebo broskve.

Stromy ochrání před mrazem ledový povlak

Větší stromy doporučuje svaz ochránit zapalováním ohňů nebo navlhčeného klestí, které vytvoří hustý dým. Pěstitelé proto do sadu rozmísťují i balíky slámy. „Když začne teplota padat pod nulu, zapalíme každý druhý balík. Pokud to nestačí, zapálíme všechny,“ řekl ČT ovocnář ze Slupi Tomáš Letocha. Nachystáno má deset tisíc balíků a předpokládá, že třetina shoří ve čtvrtek v noci.  

Náročná, ale velmi efektivní je pak metoda, která jako ochranu proti mrazu využívá samotný mráz. „Těsně před očekávaným poklesem teploty se provede lehký postřik stromů vodou. Vytvořený povlak ledu pak květy téměř dokonale ochrání. Praxe prokázala, že zaledování stromů ochrání až 90 procent květů, pokud teplota v noci poklesne na -4,5 °C,“ uvedl zahrádkářský svaz.

Studený vzduch dříve rozháněl i vrtulník

Dřív pěstitelům pomáhal i vrtulník, který v noci studený vzduch nad sadem rozháněl. Mnozí velcí pěstitelé používají také zmlžovače, které mohou mikroklima mírně oteplit. Pokud ale fouká vítr, jsou ovocnáři bezradní. Proti mrazu totiž květy v takovém případě neuchrání nic.

S nízkými teplotami se potýkali zahrádkáři i loni na jaře. Především na jižní Moravě tehdy mrazy poškodily až polovinu sadů. Nízké jarní teploty jsou nicméně poměrně časté. Zahrádkáři tak podle svazu mnohdy kvitují přirozený úbytek nadměrné násady plodů, kterou by jinak museli provádět sami ručně.