Ranní krupobití připravilo vinaře na Uherskohradišťsku o úrodu

Poničený vinohrad v Polešovicích (zdroj: ČT24)

Část vinic na jižní Moravě poškodila ranní bouřka s kroupami. Škody sčítají například v Krumvíři na Břeclavsku a Násedlovicích na Hodonínsku. Až o šedesát procent úrody přišli vinaři z Polešovic na Uherskohradišťsku. Škody ještě pěstitelé hroznů nevyčíslili, budou ale podle nich vysoké.

V místech, která krupobití zasáhlo nejvíce, přijde vinař Jaroslav Vaďura u některých odrůd až o 60 procent úrody. „Bobule už rezaví, jsou vidět semínka. Stopky, na kterých bobule jsou, mohou být nakřáplé. Bobule pak nemají výživu. Třeba v odrůdě Sevar je toho už teď třetina na zemi,“ popsal pohled na vinohrad majitel rodinného vinařství Jaroslav Vaďura.

Průtrž mračen, která zasáhla Polešovice kolem čtvrté hodiny ráno, označil za masakr. „Za chvilku spadlo dvacet milimetrů vody a samozřejmě kroupy. Bylo to náhlé,“ uvedl vinař. Škoda se teď podle vinaře těžko odhaduje. „Je to potlučené hodně. Nejvíce v trati Míšky nad kostelem. Teprve ráno jsem událost hlásil na pojišťovnu, oni vždy přijedou až za pár dní. Ale je to špatné,“ vysvětlil vinař. Velké škody na úrodě utrpěla i Šlechtitelská stanice vinařská, která také sídlí v Polešovicích.

Detail poničených hroznů
Zdroj: ČT24

Víc bude na vinicích poznat za dva až tři dny

V Krumvíři na Břeclavsku a Násedlovicích na Hodonínsku způsobily kroupy velké škody. „Víc bude na vinicích poznat za dva tři dny,“ řekl vinař Martin Valihrach. Poškození zaznamenali Valihrachovi v rodinném vinařství v Krumvíři prakticky na všech svých plochách, celkově se mohou pohybovat kolem 30 procent úrody.

Vinař doufá, že poškozená zrníčka nebudou hnít, hrozny totiž mají v sobě zatím málo cukru. Je ale otázka, zda nebudou zasychat poškozené třapiny, tedy stopečky bobulí. Zasažené jsou i listy révy a také letorosty, což se projeví ještě příští rok. „Při vyvazování se budou lámat,“ řekl Martin Valihrach.

Další vinař z Krumvíře Josef Prokop má budoucí úrodu poškozenou odhadem v průměru z 20 procent. „Z jižní strany jsou škody ještě vyšší,“ popsal Josef Prokop. Podobné je to podle informací výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka v nedalekých Násedlovicích.

Některým obcím se krupobití úplně vyhnulo

Například ve Svatobořicích-Mistříně na Hodonínsku sice hodně pršelo, ale kroupy podle vinaře Josefa Dufka nepřišly. Beze škod je po ranní bouřce také Petr Bunža z Bzence. Krupobití se vyhnulo i Blatnici pod Svatým Antonínkem. „Naštěstí nás kroupy minuly a úroda zůstala zachována. Raději ať je sucho, než aby přišly kroupy. Ty napáchají nevratnou škodu,“ řekla Blanka Marková, které má vinohrady na více místech jižní Moravy.

Bouřka se prohnala nad jižní Moravou mezi třetí a sedmou ráno. Největší škody napáchala v okolí Kyjova, kde lámala stromy nebo zatopila podzemní garáže.