V Ostravě vrcholí velká oprava horkovodu. Teplem zásobuje jeden z největších městských obvodů

Společnost Veolia Energie ČR opravuje horkovodní potrubní systém, kterým dodává teplo z Elektrárny Třebovice do lidnatého ostravského obvodu Poruba. Výměna potrubí na frekventované Hlavní třídě, která v těchto dnech vrcholí, přispěje ke zvýšení spolehlivosti dodávek tepla.

Jde o jednu z největších generálních oprav rozvodů a zároveň investic firmy v posledních letech. Celkem letos Veolia Energie investuje do oprav rozvodů v Ostravě 48 milionů korun a opraví zhruba 2,8 kilometru potrubí, řekla mluvčí firmy Jana Dronská.

Potrubí se budovalo v 60. letech minulého století a naposledy se opravovalo v 80. letech. Je uloženo v železobetonovém kanále, během opravy se kompletně vyměňuje přívodní i vratné potrubí o průměru 50 centimetrů v hloubce kolem dvou metrů i jeho součásti. 

Rekonstrukce zahrnuje také sanaci a hydroizolaci železobetonového kanálu. Opravené budou i části šachtice pod rondelem uprostřed Hlavní třídy.
Jana Dronská
mluvčí firmy Veolia Energie

Teplá voda neteče jen krátkodobě

Rekonstrukce začala už květnu. „Udělali jsme taková opatření, aby byla lidem přerušena dodávka teplé vody jen krátkodobě v rozsahu hodin. Opravy probíhají pouze v pracovních dnech a v denních hodinách, abychom co nejméně narušili život ve městě,“ uvedl náměstek ředitele regionu Severní Morava společnosti Veolia Energie Libor Valový.

Veolia Energie patří v Česku mezi přední výrobce a dodavatele tepla a elektřiny. V Moravskoslezském kraji provozuje jednu z nejrozsáhlejších sítí dálkového tepla ve střední Evropě.

Síť měří 579 kilometrů a dodává tepelnou energii zhruba 175 000 domácností, podnikům, nemocnicím, obchodům či školám. Loni firma vytvořila zisk 1,02 miliardy korun, což bylo zhruba třikrát více než v roce 2016. Společnost má zhruba 1600 zaměstnanců.