Přerov udělil cirkusu pokutu za veřejnou promenádu slonů. Na náměstí pili z kašny, podle úřadu šlo o týrání

Veřejné vystoupení slonů, kteří se začátkem května volně procházeli po Přerově, skončilo pokutou. Magistrát města uložil pořadateli z cirkusu Humberto pokutu ve výši šesti tisíc korun. ČT to potvrdila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Rozhodnutí ze strany magistrátu padlo téměř po třech měsících. „Pořadateli veřejného vystoupení slonů, kteří se promenádovali po Přerově, byla zatím nepravomocně uložena pokuta za spáchání přestupku. Jedná se o pokutu ve výši 6 tisíc korun, která směřuje k pořadateli tohoto defilé Hynku Navrátilovi z cirkusu Humberto,“ uvedla Chalupová. Přestupek spočívá v týrání zvířat.

Sloni hostujícího cirkusu se po městě volně procházeli 3. května. Celé vystoupení vzbudilo podle mluvčí rozruch mezi lidmi i zájem policie. Při cestě na náměstí a zpět totiž zablokovali kruhový objezd a způsobili podle strážníků chaos v dopravě. Chovatelé na procházce doprovodili slony z parku Michalov až na centrální náměstí TGM, kde zvířata uprostřed pila z kašny. Pracovníci cirkusu vyvedli slony do města zřejmě proto, aby si udělali reklamu na svá představení.

Podnět k projednání přestupku a odborné vyjádření podala Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj. Následně přešla celá záležitost do rukou úředníků na magistrátu.

Volná promenáda nebyla v květnu jedinou sloní kuriozitou. Tentýž měsíc totiž veterinární správa řešila v Kutné Hoře také případ slonice, kterou vzali pracovníci cirkusu osprchovat do myčky pro auta. Přestože prohlídka zvířete neprokázala žádný problém, upozornila veterinární správa, že by se podobná věc neměla opakovat.