Dva zranění při výbuchu ve firmě na Vsetínsku. Příčinu šetří báňský úřad

Při výbuchu ve výrobním závodě v Jablůnce na Vsetínsku byli zraněni dva lidé. Firma vyrábí patrony do airbagů. Budova má narušenou statiku, část objektu se zřítila. Stav budovy musí posoudit statik.

Na místo výbuchu vyjeli v devět hodin ráno dobrovolní hasiči z Jablůnky a jednotka profesionálů ze Vsetína. „Nedošlo k požáru ani úniku nebezpečných látek,“ řekl mluvčí hasičů  Roman Žemlička a dodal, že při výbuchu byli zraněni dva lidé, kteří byli převezeni do nemocnice. Další dva odeslal zaměstnavatel na preventivní prohlídku k lékaři.

Podle mluvčího krajské záchranné služby Petra Olšana byla při výbuchu jedna osoba zraněná vážně. „Jde o muže ročníku narození 1976, který byl ošetřen ve Vsetínské nemocnici. Následně jej vrtulník transportoval na popáleninové centrum do Ostravy,“ řekl Petr Olšan.

Budova má podle mluvčího po výbuchu kvůli poškozeným konstrukcím narušenou statiku. Příčina výbuchu zatím není známá. „Příčinu na místě šetří báňský úřad a policie,“ řekl Roman Žemlička.  Mluvčí Českého báňského úřadu František Ševčík  řekl, že pracovníci úřadu budou zjišťovat, proč došlo k výbuchu a kde přesně. „Je to předmětem šetření, které je teprve na začátku. Teď ještě nemáme žádné informace,“ řekl František Ševčík.

K explozi došlo v areálu někdejší společnosti Indet Safety Systems, která nese od letošního června název Kayaku Safety Systems Europe. Manažer firmy Radim Spisar odmítl událost podrobněji komentovat. „Po dobu vyšetřování nejsme schopni dávat žádné bližší informace,“ řekl.

„Zjišťujeme, za jakých okolností k výbuchu došlo. Prověřujeme i možnost porušení pravidel bezpečnosti práce,“ uvedl krajský policejní mluvčí Petr Jaroš. Škodu způsobenou explozí odborníci zasahující na místě zatím nevyčíslili.