Žena s komplici podváděla banky. Soud ji poslal na sedm let za mříže

Sedmiletý trest vězení padl u Krajského soudu v Ostravě za úvěrové podvody ve výši téměř tří desítek milionů korun. Vysloužila si ho Patricie Rivoli, která podle žalobce padělala účetnictví a dokumenty firem z Moravskoslezského kraje.

Banky následně společnostem na základě falešných dokumentů přiznaly mnohem vyšší úvěry, než na jaké by měly jinak nárok.

Policisté na podvodníky přišli ve spojitosti s vyšetřováním případů dvou bankéřů z Brna a Jihlavy. Ti podle vyšetřovatelů také falšovali žádosti majitelů firem o úvěr. I když společnosti vlastnily zanedbatelný majetek a měly velmi malý obrat, banky jim na základě falešných údajů poskytovaly půjčky ve výši několika desítek milionů korun.

„Jeden z bankéřů byl partnerem dnes nepravomocně odsouzené Paricie Rivoli,“ upřesnil redaktor České televize Jiří Loučka.

Žena podle obžaloby dvěma firmám z Frýdecko-Místecka zajistila úvěry za 26 milionů korun. Podle soudu se přitom řídila pokyny jednoho z bankéřů. Sedm let ve vězení dostala podle Jiřího Loučky mimo jiné za padělání žádostí o úvěr.

Další dva pachatelé mají zůstat za mřížemi pět let. Zbytek skupiny odešel od řízení s podmínkami. Většina odsouzených si podle zjištění České televize ponechala lhůty pro případné odvolání.