Architektka Jiřičná zvelebí Frýdek-Místek. Přístavbu Národního domu nazvala „Novou scénou“

Dostavba Národního domu ve Frýdku-Místku (zdroj: ČT24)

Světově proslulá architekta Eva Jiřičná představila ve Frýdku-Místku svou novou studii. Jedná se o dostavbu tamního Národního domu. Spolu se svým týmem ji nazvala Novou scénou. Právě velký divadelní sál se čtyřmi stovkami sedadel bude její ústřední částí.

„Stará přístavba Národního domu půjde k zemi, místo ní vyroste moderní budova,“ uvedla redaktorka České televize Helena Dohnalová.

Z venku budovu pokryje kamenné opláštění, ze kterého má vystupovat nápis Nová scéna. Protože nová přístavba navazuje na Národní dům, bylo třeba dodržet i výšku nové budovy tak, aby nepřesahovala tu stávající.

„Zároveň ale chtěli architekti do dvoupodlažního foyer dostat světlo – proto je část střechy prosklená, z baru budou mít návštěvníci výhled na město,“ dodala Helena Dohnalová, podle níž si Eva Jiřičná přeje, aby se výzdoby vybraných stěn ujali i místní umělci.

Vznikne i sál pro stovky osob

Nová přístavba Národního domu nahradí stávající prostory, které pocházejí ze 70. let minulého století a v podstatě byly postaveny jako provizorní. Její součástí bude především multifunkční sál pro přibližně 400 lidí a také menší sál a zázemí.

Pro Evu Jiřičnou je projekt zajímavý mimo jiné proto, že ráda pracuje s historickými stavbami, které mají minulost a lidé jsou na ně zvyklí. A nová stavba by podle ní měla celému komplexu vdechnout nový život.

Zastupitelé Frýdku-Místku již loni odsouhlasili odkup historického objektu a pozemků, které se nacházejí v sousedství Národního domu, a to za 13,5 milionu korun. Budova byla v minulosti sídlem Moravia Banky. 

Částka, se kterou se při realizaci dostavby zatím počítá, se udává na dvě stě milionů korun. Pokud takovou investici zastupitelé schválí, přijde na řadu projektová dokumentace a výběr zhotovitele stavby.