Vysočina arénu čeká modernizace. Vylepšení areálu potěší lyžaře, biatlonisty i cyklisty

Investice ve výši přesahující třicet milionů korun plánuje novoměstský Sportovní klub na úpravy Vysočina arény. Ve sportovním areálu se už na konci května uskuteční Světový pohár horských kol a v prosinci se do ní vrátí i elitní biatlonisté. Vylepšeného zázemí i tratí si budou moci užít nejen závodníci, ale i rekreační sportovci, kterých do areálu v Novém Městě na Moravě ročně míří tisíce.

Modernizace se dotkne jak návštěvníků, tak účastníků sportovních akcí, a to nejen sportovců. Vyasfaltují se třeba parkoviště pro přenosové vozy. Přímo na stadionu se rozšíří současný ovál a prostor startu a cíle, rozhodčí budou moct využívat nové zázemí u střelnice.

Teď je v areálu něco málo přes dva kilometry tratí vhodných pro jízdu na kolečkových lyžích, další část nad tunely pod Harusovým kopcem by se měla asfaltovat do prázdnin. Rozšíření infrastruktury areálu má být totiž dokončeno před srpnovým mistrovstvím světa v letním biatlonu na kolečkových lyžích. Modernizace je nutná i kvůli požadavkům Mezinárodní biatlonové unie.

  • 25.–27. 5. 2018
    Světový pohár horských kol
  • 11.–12. 8. 2018
    Seriál závodů horských kol Kolo pro život
  • 23.–26. 8 .2018
    Mistrovství světa v letním biatlonu na kolečkových lyžích
  • 19.–23. 12. 2018
    Světový pohár v biatlonu

Zpevněné tratě neslouží jen pro letní biatlon, ale i pro běžecké lyžování, trénink rychlobruslařů, dětí i pro rekreanty. „Veřejnosti zpřístupňujeme Vysočina arénu prakticky denně,“ uvedl Jan Skřička z novoměstského sportovního klubu s tím, že uměle zasněžené cesty navíc využily během zimy tisíce rekreačních běžkařů.

Na úpravy plánuje přispět pěti miliony korun Kraj Vysočina. „K Vysočina aréně jsme se přihlásili jako k VIP provozu,“ uvedl hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). O finanční podpoře klub vyjednává i s ministerstvem školství. Novoměstská radnice na něj už dříve slíbila 400 tisíc korun.

Vylepšení se dočká i trať pro cyklisty, na které přibude nová adrenalinová atrakce pump track v prostoru za střelnicí. Do budoucna není vyloučena ani stavba lyžařského tunelu anebo rychlobruslařské haly. Tyto investice však závisí na schválení nové koncepce národních sportovních center, protože Nové Město na Moravě patří v tomto směru mezi vytipované lokality.