Po sesuté silnici spojující Dolní Věstonice a Pavlov znovu jezdí auta. Ve Zlínském kraji naopak začaly uzavírky

Sesunutý svah pod silnicí spojující Dolní Věstonice a Pavlov (zdroj: ČT24)

Pro místní obyvatele, dopravce i turisty se víc než po třech letech znovu otevřela silnice mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem. Dovolily to výsledky ročního geologického testování. Jezdí se tam nyní obousměrně, ale kyvadlově. I tak se řidičům cesta mezi těmito jihomoravskými obcemi zkrátila o desítky minut. Silnici uzavřel v září 2014 sesuv svahu, který nevydržel přívalové deště.

Cesta mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi trvala poslední tři roky dvacet minut. Poté, co místo zákazových značek nainstalovali silničáři v úterý ráno semafory, zvládl autobus tuto trasu za šest minut. Děti z Pavlova tak jely do školy přímo, bez nutného přestupu v Perné. „Občas mě museli vozit rodiče, autobusem to totiž trvalo déle a museli jsme i o půl hodiny dřív vstávat,“ řekla jedna ze školaček Veronika Pragerová.

Obce jsou od sebe vzdálené jen tři kilometry, objízdná trasa ale byla sedmkrát delší. Auta na silnici pustily částečné úpravy svahu a výsledky celoročního měření. „Zjistilo se, že prostřednictvím pilotů se zvýšila stabilita svahu,“ řekla starostka Jaroslava Rajchlová (nez.) s tím, že monitoring oblasti musel trvat minimálně rok.

Přitom cesta byla uzavřená už od poloviny září 2014, kdy se pod ní vlivem silných dešťů sesunul svah. Padající hlína tehdy zranila jednu ženu a zavalila karavany. Jihomoravský hejtman tehdy vyhlásil kvůli sesuvům půdy stav nebezpečí. Po prvních opravách za 8 milionů korun se ale ukázalo, že na celkovou sanaci svahu bude potřeba 65 milionů.

Ministerstvo životního prostředí ale několikrát žádost o dotaci zamítlo. Teď peníze na dobudování zdi a dosypání svahu nad silnicí i pod úrovní vozovky získala obec i Jihomoravský kraj. „Problém byl v tom, že ministerstvo nesouhlasilo s projektem, že zdi jsou zbytečně drahé, a tím dohadování o penězích začalo,“ připomněla starostka s tím, že práce by měly začít letos v srpnu.

Zlechov je bez průjezdu obcí

Bez možnosti projet obcí jsou teď naopak obyvatelé Zlechova Uherskohradišťsku. Než původní kostky na vozovce nahradí asfalt, prodlouží to místním cestu z jednoho konce vesnice na druhý o celých pět kilometrů.

Kvůli opravě průtahu musí někteří místní parkovat stovky metrů od svých domů a výrazně se jim prodlouží i cesty do školky nebo do obchodu. Uzavírka přitom potrvá až do konce července.

Dopravní omezení ve Zlínském kraji
Zdroj: ČT24

Dopravní komplikace čekají na řidiče i na dalších místech Zlínského kraje. „Pro řidiče nejnáročnější je oprava silnice mezi Bystřicí pod Hostýnem a Trojákem, Tesákem. Doprava je tam řízena kyvadlově světelnou signalizací,“ řekl Bronislav Malý z krajského Ředitelství silnic.

Náročná bude také oprava silnice přes Rymice na Kroměřížsku. Úplná uzavírka začne v pondělí a potrvá až do října. V těchto dnech také startuje rekonstrukce silnice, která prochází Hovězím na Vsetínsku. Provoz tam budou řídit semafory, podobně jako v Sulimově na Kroměřížsku. Nadále je uzavřena ulice Zámecká ve zlínské části Štípa.