Jihomoravský hejtman vyhlásil kvůli sesuvům půdy stav nebezpečí

Znojmo – Hasiči evakuovali v obci Strachotín na Břeclavsku obyvatele asi deseti rodinných domů. Důvodem je kvůli špatnému počasí hrozící sesuv půdy ve starém pískovcovém lomu. Už včera se kvůli vytrvalému dešti sesunul svah pod rušnou silnicí v Dolních Věstonicích. Jihomoravský hejtman Michal Hašek kvůli sesuvům podmáčené půdy vyhlásil stav nebezpečí pro Dolní Věstonice, Strachotín a Pavlov - platit bude 30 dnů. Víkendový déšť zvedl i hladiny řek, Jevišovka v Hrušovanech zůstává na 240 centimetrech a podle údajů Povodí Moravy zde stále platí nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity. Jinak už ale hladiny řek klesly.

Evakuaci obyvatel Strachotína nařídil krajský krizový štáb. „Víkendové deště a sesuvy půdy ve starém pískovcovém lomu zvýšily riziko utržení části svahu, pod kterým v minulosti vznikly rodinné domy,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Nad lomem vede silnice Strachotín–Pouzdřany. Bohužel průjezd každého auta znamená zvýšení rizika. Stav je opravdu vážný,“ dodal Hašek. Ohražený úsek silnice policie uzavřela. Už včera se sesunula část svahu a zasypala dva karavany v Dolních Věstonících.

Právě kvůli sesuvům půdy vyhlásil hejtman stav nebezpečí, který bude platit příštích 30 dnů. "Díky stavu nebezpečí můžeme provést potřebné práce velmi rychle a s minimálními
formalitami. Provedeme mimořádné práce, geologické průzkumy, odklízení, demolice
a vše při omezeném pohybu a zákazu vstupu lidí na určitá místa," vysvětlil Hašek.

Stav nebezpečí je nejnižším z krizových stavů, který mohou orgány ČR vyhlásit v reakci na mimořádnou událost. Vyhlašuje se v případě, kdy jsou kvůli živelným pohromám, ekologickým nebo průmyslovým haváriím a nehodám ohrožené životy lidí, majetek a životní prostředí a v případě, že není možné odvrátit ohrožení běžnou činností správních úřadů a složek záchranného systému.

Jevišovka se už ráno vrátila do koryta

Krušné chvíle lidem připravila i říčka Jevišovka, která vystoupila o víkendu až na úroveň stoleté vody a vyplavila část Jevišovic. Pondělní ráno již bylo o poznání klidnější, voda se vrátila do koryta. Přesto na ní ještě platí stupeň ohrožení. Dispečer Povodí Moravy Tomáš Kříž upozornil, že do Hrušovan nadále přitéká voda z povodí. Před polednem se dokonce začala hladina Jevišovky v Hrušovanech znovu zvedat a stoupla až na 240 centimetrů, kde však zůstává. Z koryta se nevylila. „Neočekáváme ale komplikace, protože déšť zcela ustal,“ doplnila mluvčí vodohospodářů Gabriela Tomíčková.

Vydatné deště z konce minulého týdne ale nepostihly výhradně Moravu. Na druhý stupeň se v noci dostala také západočeská říčka Klabava. Během pondělního dopoledne ale poklesla na první stupeň. Velká voda se z Klabavy dostala do Berounky, kde ale již vyvolala nanejvýš povodňovou bdělost.

V souvislosti s dešti a záplavami přetrvávají dopravní omezení. Na Břeclavsku se může na silnicích nižších tříd vyskytnout bláto, navíc zůstává neprůjezdná komunikace třetí třídy mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem. V neděli se pod ní utrhl svah, dnes policie uzavírku ještě rozšířila. Hrozí další sesuv, dělníci, kteří ve Věstonicích opravují kanalizaci, upozornili na trhliny ve vozovce. Uzavírka obzvlášť postihla obyvatele dvaceti domů ve východní části obce, které zůstaly odříznuté.

Rozvodněné řeky by dnes již měly klesat, ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský uvedl, že by již nemělo pršet. „Pokud se naplní prognóza Českého hydrometeorologického ústavu a pršet nebude, budeme se snažit vodní díla postupně vyprázdnit tak, abychom byli připravení na další srážky,“ řekl. Upozornil však, že je okolí řek nasycené, a proto by mohl mít jakýkoliv další déšť vážné dopady na stav postiženého území.

Jevišovka o víkendu přetekla hráze ve Výrovicích a Jevišovicích. V Jevišovicích voda vyplavila desítku domů a patnáct lidí je muselo opustit. Podle starosty Málka je většina domů v pořádku, dva nebo tři podle něj však voda poškodila vážně. Obyvatelé se vrátili až v pondělí ráno, noc strávili u příbuzných. „Voda přetekla bezpečnostními přelivy a obyvatelé postiženého území byli svědky stoleté vody. Pamětníci nic takového nezažili a hrázný našel v podkladech údaj, že něco podobného se v obci stalo v roce 1901,“ řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek. Hasiči stavěli na ohrožených místech hráze z pytlů s pískem. Zasahovali také u Dolních Věstonic, kde se po deštích sesunul podmáčený svah. Jen za neděli jihomoravští hasiči zaznamenali v souvislosti s počasím nejméně 130 výjezdů.

Jevišovice uchránila nejstarší přehrada

Před stoletou vodou o víkendu chránila obce podél řeky Jevišovky přehrada Jevišovice. Jde o jednu z nejstarších umělých nádrží ve střední Evropě, zároveň patří mezi nejmenší u nás a je nejstarší na Moravě. Vznikla v letech 1894-97 jako ochrana proti záplavám, které sužovaly tamní obyvatele. Nádrž měla taky sloužit jako zásobárna vody pro cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou. Od roku 1987 je nádrž technickou památkou.

V roce 2012 prošla nádrž vyčištěním za 21 milionů korun. Za celých sto let nepotřebovala větší rekonstrukci, hráz je podle vodohospodářů stále ve výborném stavu. Během víkendových povodní přetékala voda z přehrady bezpečnostními přelivy, což se stalo naposledy pravděpodobně před sto lety. I když Jevišovka o víkendu vyplavila v obci zhruba desítku domů, přehrada uchránila Jevišovice od mnohem větších škod.