Muži, kteří obchodovali s otráveným alkoholem, narazili. Nejvyšší soud odmítl jejich dovolání

Nejvyšší soud odmítl dovolání tří lidí potrestaných ve zlínské větvi metanolové aféry. Všichni tři požadovali nižší tresty, ale neuspěli. Martin Jirout si tak odpyká devět let, Martin Cekota o rok méně, Alexander Jordán sedm let.

Pravomocné rozsudky pro pětici obžalovaných v takzvané zlínské větvi metanolové kauzy, která vypukla v září roku 2012, potvrdil už v lednu 2016 Vrchní soud v Olomouci. Devět let dostal distributor otráveného alkoholu Martin Jirout. Prodejci Martin Cekota a Alexander Jordán si měli ve vězení odpykat osm a sedm let. Všichni tři se obrátili na Nejvyšší soud. Požadovali nižší tresty a tvrdili, že nešlo o úmyslné jednání, ale o nedbalost. 

V dovolání k Nejvyššímu soudu uplatnila trojice mužů výhrady k právnímu posouzení i shromážděným důkazům. Soud ale jejich dovolání odmítl. Jeho usnesení je mimořádně obsáhlé. Soudci zdůraznili, že není jejich úkolem znovu rozebírat, porovnávat či přehodnocovat důkazy a vyvozovat z nich vlastní závěry. 

Poslední možností je Ústavní soud

„Určující je, že mezi skutkovými zjištěními nalézacího soudu, potvrzenými rozhodnutími soudu druhého stupně, na straně jedné, a provedenými důkazy na straně druhé není extrémní nesoulad,“ stojí v usnesení. Po odmítnutí dovolání zbývá trojici mužů jako poslední mimořádný opravný prostředek ústavní stížnost. Zatím ji podle dostupných informací nikdo z nich nepodal.

Zlínský soud už v květnu 2014 aktérům ukládal za obecné ohrožení tresty od osmi do jednadvaceti let. Po vrácení případu vrchním soudem krajský soud obžalovaným zmírnil tresty i kvalifikaci. Muži byli podruhé souzeni za ohrožování zdraví závadnými potravinami.

  • 48 mrtvých a téměř sto otrávených
  • 158 tisíc lidí mohla toxická směs zabít
  • nejmladší obětí byla 21letá dívka
  • obviněno bylo více než 70 lidí, obžalováno 31, z toho dvě ženy

Na následky jedovatého metanolu zemřelo v České republice zhruba 50 lidí, desítky dalších mají poškozené zdraví. V kauze, která vypukla v září 2012, bylo obviněno přes 70 lidí, soudy se případem zabývaly v několika různých procesech. Míchači směsi Rudolf Fian a Tomáš Křepela byli následně odsouzeni na doživotí. Za mřížemi skončila i řada prodejců otráveného alkoholu.

Hlavní distributor má prý nové důkazy

Zlínská pobočka brněnského krajského soudu se bude ve čtvrtek 5. dubna zabývat znovu  případem hlavního distributora otráveného alkoholu Jiřího Vaculy. Ten si odpykává patnáctiletý trest a podal návrh na obnovu řízení.

„Návrh neznamená zrušení rozsudku, ale další projednání věci,“ řekla mluvčí brněnského krajského soudu Eva Sigmundová. Podle ní Vacula v návrhu uvedl, že má k dispozici nové skutečnosti nebo důkazy soudu dříve neznámé.