Prodejci jedovatého alkoholu v metanolové kauze žádají nižší tresty

Další tři aktéři hlavní, takzvané zlínské větve metanolové kauzy, se dovolali k Nejvyššímu soudu. Martin Cekota, Alexander Jordán a Martin Jirout, kteří prodávali a distribuovali jedovatý alkohol, nesouhlasí s pravomocnými tresty vězení od 7 do 9 let. Požadují nižší tresty a tvrdí, že nešlo o úmyslné jednání, ale o nedbalost.

Informaci o dovolání ČT potvrdila mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Pešková. V tzv. zlínské větvi metanolové kauzy si už dříve podali dovolání také dva hlavní aktéři, míchači kontaminované směsi, Tomáš Křepela a Rudolf Fian, již dostali doživotí.

Pravomocné rozsudky padly letos v lednu

Vrchní soud v Olomouci letos v lednu potvrdil pravomocné rozsudky pro pětici obžalovaných v tzv. zlínské větvi metanolové kauzy, která vypukla v září roku 2012. Devět let dostal distributor otráveného alkoholu Martin Jirout. Prodejci Martin Cekota a Alexander Jordán si mají ve vězení odpykat osm a sedm let. Všichni tři se teď obrátili na Nejvyšší soud. Zbylí dva obžalovaní, Viktor Koláček a Libor Vanderka, jež soud v lednu pravomocně poslal za mříže na 8,5 roku, zatím dovolání nepodali.

Olomoucký vrchní soud se v lednu případem zabýval podruhé, loni ho vrátil zpět ke krajskému soudu. Zlínský soud totiž v květnu 2014 aktérům ukládal za obecné ohrožení tresty od 8 do 21 let. Po vrácení případu soud obžalovaným zmírnil tresty i kvalifikaci. Muži byli podruhé souzeni za ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Na následky jedovatého metanolu zemřelo v České republice zhruba 50 lidí, desítky dalších mají poškozené zdraví. V kauze, která vypukla v září 2012, bylo obviněno přes 70 lidí, soudy se případem zabývaly v několika různých procesech.