Čištění příkopů ve Frýdku-Místku byl problém. Soud bude muset znovu provést dokazování

Projednávání případu zakázek frýdecko-místeckého magistrátu na čištění městských příkopů, které byly podle obžaloby předraženy, se komplikuje a protahuje. Kvůli změně předsedy senátu se dokazování v kauze, kde je mezi obžalovanými například i současný primátor Michal Pobucký (ČSSD), musí celé provést znovu.

Podle dozorujícího státního zástupce Ladislava Hradila to znamená zpoždění v délce několika měsíců.

Soudce, který měl případ na starost, odešel z Okresního soudu Frýdek-Místek. Nyní působí u Krajského soudu v Ostravě. „Nově jmenovaný předseda senátu proto musí provést dokazování znovu,“ uvedl žalobce.

Soudní rekonstrukce (zdroj: ČT24)

Jednou z možností byl opětovný výslech všech 15 obžalovaných a předvolání všech svědků. Druhou je pouze přečtení všech výpovědí a provedených důkazů. Obhajoba i obžaloba souhlasili s úspornější variantou. Na přečtení všech dokumentů má soud vyhrazeno středeční jednání a pravděpodobně i to, které je nařízeno na březen.

V roce 2009 se to zadávalo čtyřikrát levněji, tak i z této zkušenosti muselo být zřejmé, že ty zakázky lze realizovat za nižší cenu.
Ladislav Hradil
státní zástupce

Obžalováno minulé i současné vedení města

Soud se případem zabývá od podzimu 2015. Obžalováno je 14 bývalých i současných radních a jeden vedoucí úředník. Mezi obžalovanými jsou bývalá frýdecko-místecká primátorka a senátorka Eva Richtrová, bývalý primátor Petr Cvik a současný primátor Michal Pobucký (všichni ČSSD). Vinu odmítají.

Za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku jim hrozí až deset let vězení. Podle obžaloby způsobili v roce 2010 městu škodu vyšší než 6,2 milionu korun.

Státní zástupce Hradil řekl, že obžalovaným je vytýkáno, že s penězi daňových poplatníků nejednali jako řádní hospodáři, což je jejich povinnost. Zakázky na čištění několika kilometrů příkopů město zadalo za částku přesahující 1500 korun za běžný metr. Podle žalobce je to evidentně předražená cena. 

Sporné prodeje pozemků i „odpustky“

Primátor Pobucký figuruje ještě v dalších dvou kauzách, kterými se zabývají či zabývaly soudy. V první z nich, která se týkala zahlazování dopravních přestupků městskou policií a manipulace s veřejnými zakázkami, soud Pobuckého obvinění zprostil.

Další obžalovaní ale dostali podmíněné tresty – například bývalý primátorův náměstek Dalibor Hrabec nebo ředitel městské policie Milan Sněhota.

Soud řeší i kauzu prodeje 18 pozemků z roku 2009. Osm tehdejších frýdecko-místeckých radních je obviněno ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku. 

Mezi obžalovanými je i současný primátor města Michal Pobucký (ČSSD). Stavební parcely si většinou koupili podle žalobce Ladislava Hradila úředníci města a jejich příbuzní a také regionální politici sociální demokracie.