Bývalé i současné vedení Frýdku-Místku před soudem. Podle žalobce levně prodalo pozemky

Další kauzu spojenou s frýdecko-místeckým magistrátem začal projednávat soud. Tentokrát jde o 24 000 metrů čtverečních parcel, které osm bývalých i současných zastupitelů města prodalo podle žaloby za výrazně nižší cenu.

Mezi obžalovanými je i současný primátor města Michal Pobucký (ČSSD). Stavební parcely si většinou koupili podle žalobce Ladislava Hradila úředníci města a jejich příbuzní a také regionální politici sociální demokracie.

Podle primátora Michala Pobuckého státní zástupce neříká pravdu. „Žádní politici sociální demokracie to nebyli, to je nesmysl, je to jasné i z toho spisu, a pokud to tvrdí, tak lže,“ uvedl primátor.

Obžalovaní by byli postaveni před soud bez ohledu na to, kdo pozemky koupil, nicméně je pravdou, že drtivá většina kupujících jsou rodinní příslušníci úředníků města, úředníci samotní, regionální politici ze strany ČSSD.
Ladislav Hradil
státní zástupce

Podle žalobce kvůli prodeji pozemků přišel Frýdek-Místek o téměř deset milionů korun. „Osmnáct stavebních parcel prodali před osmi roky za 240 korun za metr čtvereční,“ sdělil redaktor České televize Jiří Loučka.

Znalecký posudek obžaloby tvrdí, že se tehdy podobné pozemky prodávaly za trojnásobně vyšší cenu. Podle jednoho z obhájců žalované strany Prokopa Beneše byl však záměr prodat pozemky zveřejněn. „Počet zájemců odpovídal přesně počtu nabízených pozemků,“ dodal.

O prodeji rozhodlo 34 zastupitelů, na lavici pro obžalované jich nakonec usedlo osm. „O nemovitém majetku rozhodlo zastupitelstvo, nikdo nebyl proti, a přesto je obžalována jenom rada, a to ještě všichni členové rady, byť jsme nehlasovali jednotně,“ poznamenala bývalá primátorka Frýdku-Místku Eva Richtrová.

Další kauza spojená s frýdecko-místeckým magistrátem bude u soudu pokračovat v listopadu. Jde o údajně předražené čištění městských příkopů – kilometr za půldruhého milionu korun. Mezi obžalovanými jsou opět dva primátoři, včetně současného.