Soudce vzal politiky na rekonstrukci činu. Měli předražit výkopy podél cest

Bývalí i současní radní jsou obžalovaní v případu údajně předražené městské zakázky ve Frýdku-Místku. Za vyčištění příkopů kolem cest zaplatilo město přes šest milionů korun. Před soudem stanuli obvinění již koncem minulého roku. Ve středu se soudce Ondřej Běčák snažil případ objasnit přímo v terénu.

Mezi výkopy vyrazil s kolegy a patnácti obžalovanými v dopoledních hodinách. Státní zástupce poukazoval na to, že čištění jednoho metru takového příkopu stálo přibližně 1500 korun. „O rok dříve město za totéž podle žalobce ale zaplatilo mnohem méně,“ sdělil redaktor České televize Jiří Loučka.

Případ jsme sledovali v živém přenosu na stránkách www.facebook.com/udalostiostrava: 

Soudní rekonstrukce (zdroj: ČT24)

„Podle dokumentace byl v prvním případě vyčištěn za 400 korun za metr větší objem než v těch následujících zakázkách,“ uvedl státní zástupce Ladislav Hradil. „V roce 2009 se to zadávalo čtyřikrát levněji, tak i z této zkušenosti muselo být zřejmé, že ty zakázky lze realizovat za nižší cenu,“ řekl již dříve.

Město podle něj navíc zřídilo vlastní společnost TS, a. s., jejímž předmětem činnosti je mimo jiné údržba komunikací, avšak této společnosti zakázky nezadalo ani ji neoslovilo.

Soudní jednání z 30. listopadu roku 2015:

Reportáž: Začal soud s vedením Frýdku-Místku

Mezi obžalovanými jsou bývalá frýdecko-místecká primátorka a senátorka Eva Richtrová, bývalý primátor Petr Cvik a současný primátor Michal Pobucký (všichni ČSSD). Vinu odmítají.

Za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku jim hrozí až deset let vězení. Podle obžaloby způsobili v roce 2010 městu škodu vyšší než 6,2 milionu korun. 

Obě strany sporu sbíraly venku informace přibližně osm hodin. Soud chce případ uzavřít do konce tohoto roku.