Bývalý hokejista Čechmánek dluží kolegům z reprezentace miliony. Čajánek se ho u soudu zastal

Mezi poškozenými, od kterých si Roman Čechmánek půjčil peníze a nevrátil je, jsou i bývalí hokejisté Petr Čajánek a Miroslav Blaťák. Oba vypovídali jako svědci u zlínského krajského soudu, kde pokračuje projednávání případu olympijského vítěze z Nagana. Státní zástupce viní Čechmánka z podvodu, hrozí mu až deset let vězení.

Od Miroslava Blaťáka si Roman Čechmánek půjčil dva miliony korun v roce 2013. „V mém případě to nebyl problém, znám Čechmánka dlouho. Myslel jsem, že to bude všecko v pořádku, nevěděl jsem, že měl potom nějaké problémy. Řekl mi, že ta půjčka je na pivovar. Pak prý neměl hotovost na účtu. O peníze jsem přišel,“ popsal u soudu Blaťák.

Čajánek: Nemyslím si, že v tom byl záměr mě podvést

Petr Čajánek u soudu řekl, že Čechmánkovi půjčil sedm milionů, které zpět nedostal. Na půjčku prý měli podepsanou směnku. „Peníze se mi nevrátily, potom jsem se v insolvenčním řízení přihlásil k pohledávce. V mezidobí jsme se bavili, jaká je situace. Věděl jsem, že Roman podniká, měl jsem přehled o tom, co se děje. Nemyslím si, že tam byl záměr mě podvést,“ řekl Petr Čajánek, který o Čechmánkových finančních potížích věděl.

Půjčené peníze prý Roman Čechmánek následně předal tehdejšímu zlínskému advokátovi Milanu Holomkovi, který je měl zhodnotit. Holomek si později za podvody se škodou přes 233 milionů korun vyslechl trest devíti let vězení.

Podvodný úmysl odmítá i Čechmánek

Podle obžaloby si bývalý hokejista půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že své závazky nebude kvůli své tíživé finanční situaci schopen splácet. Způsobená škoda přesahuje podle spisu 15 milionů korun. Čechmánek jakýkoliv podvodný úmysl odmítl.

Obžaloba souvisí s Čechmánkovým neúspěšným podnikáním, při němž se zadlužil. Půjčoval si peníze od známých, měl úvěry u bank. Jeho dluh dosáhl desítek milionů korun. Od roku 2013 je šestačtyřicetiletý muž v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek. Bývalý hokejista provozoval ve Zlíně minipivovar s restaurací, už po zhruba roce fungování jej však musel zavřít. Opravoval také bytový dům v Holešově, koupil si bývalý domov důchodců v Prostějově. Investoval i do developerského projektu v Chorvatsku.

Provozní: Kdyby neproběhla insolvence, pivovar by peníze vydělal

Před soudem vypovídala i bývalá provozní pivovaru. Svému nadřízenému údajně půjčila dva miliony korun. „Peníze byly použity na umoření dluhu u dodavatelů. Nemyslím si, že pan Čechmánek nechtěl zaplatit. Necítím se poškozena,“ řekla žena. Svou pohledávku prý později prodala za 400 tisíc korun. „Kdyby neproběhla insolvence, tak ten pivovar si vede velice dobře. Uživil by se,“ doplnila někdejší provozní.

Další ze svědků měl s dalšími pěti lidmi zájem od Čechmánka pivovar za 30 milionů koupit a provozovat. „Anabáze skončila, když byl zablokovaný (Čechmánkův) majetek a vyhlášeno insolvenční řízení,“ sdělil muž.

Roman Čechmánek už v pondělí řekl, že kdyby se v konkurzu prodával majetek za tržní ceny, věřitelé by všechny své pohledávky dostali. Způsob vedení insolvence však považuje za neprofesionální. Zmínil například vydražení zlínského pivovaru za 7,8 milionu korun, byť měl podle něj hodnotu 35 milionů. Hlavní líčení bude pokračovat 15. února.