Právník zpronevěřil téměř čtvrt miliardy. Odpyká si 9 let vězení, potvrdil soud

Trest pro bývalého advokáta Milana Holomka definitivně platí. Nejvyšší soud totiž odmítl jeho dovolání. Bývalý zlínský advokát má za mřížemi strávit 9 let, a to za podvody se škodou takřka čtvrt miliardy korun.

Informace ČT potvrdila mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová. „Nejvyšší soud shledal, že projednání dovolání by nemohlo zásadně ovlivnit postavení obviněného. Otázka, která by měla být z podnětu dovolání řešena, není po právní stránce zásadního významu,“ stojí v odůvodnění.

Podle pravomocného rozhodnutí soudu Holomek jako advokát úmyslně vylákal mezi lety 2000 a 2011 od lidí celkem 233 milionů korun pod záminkou jejich zvýhodnění nebo poskytování právních služeb.

Podle Holomka nešlo o podvod, ale o investice

Půjčky nebo jiné závazky ale podle obžaloby buď nesplácel vůbec, nebo jen částečně. V únoru 2011 klienti na Holomka podali insolvenční návrh. Později se kauzou začala zabývat policie. Bývalý advokát už dřív svou vinu popřel, podle něho nešlo o podvod, ale o investici. Také u odvolacího vrchního soudu tvrdil, že se neprokázala výše škody.

Vrchní soud v Olomouci mu nicméně loni trest potvrdil a stejně jako prvoinstanční soud vyměřil 9 let vězení. S tím rozdílem, že mu zpřísnil typ věznice – poslal ho do zařízení se zvýšenou ostrahou. Holomka zároveň vyškrtla Česká advokátní komora ze seznamu advokátů.