Elitní právník, který zpronevěřil téměř čtvrt miliardy, dostal devět let

Téměř čtvrtmiliardovou škodu způsobil svými podvody bývalý zlínský advokát Milan Holomek. Za zpronevěru svěřených i půjčených peněz jej poslal Krajský soud ve Zlíně na 9 let do vězení. Navíc mu na deset let zakázal advokátní činnost. Holomek svou vinu od začátku popírá.

„Necítím se vinný, že bych peníze nechtěl od začátku vracet,“ vypověděl odsouzený Holomek. Podle obžaloby ale půjčky a další svěřené peníze buď nesplácel vůbec, nebo jen zčásti. Státní zástupce jej obvinil z 59 takových případů, které se staly v letech 2000 a 2011. Už dříve Holomek řekl, že nešlo o zpronevěru, ale o investice.

Vypověděl, že peníze vložil do nákupu pozemků pro výstavbu fotovoltaických elektráren. Investice mu ale prý nevyšla kvůli změně zákona na přelomu roku 2010 a 2011. Při závěrečných řečech proto se svým právníkem navrhli zproštění obžaloby. Kde se nyní údajně investované peníze nacházejí, není známé.

Holomka považovali za elitního advokáta

Před pěti lety byl Holomek, který je nyní vyškrtnutý z České advokátní komory, považován za advokáta s dobrou pověstí. V oboru pracoval 25 let, vlastnil zavedenou kancelář, byl v kontrolní radě Advokátní komory a nominovali jej do kárného senátu Nejvyššího správního soudu.

Na začátku roku 2011 na něj ale podali jeho klienti insolvenční návrh. O celý případ se později začala zajímat i policie a téhož roku zahájila jeho stíhání pro podvod se škodou 51 milionů korun. Ta později narostla na zhruba 233 milionů. I tak je to ale pouze část peněz, s čím se klienti – soukromé osoby, ale i firmy a úřady, přihlásili do insolvenčního řízení. V něm jsou pohledávky za více než 426 milionů korun.

Většina věřitelů své peníze neuvidí

Po zahájení vyšetřování byly na Holomkovy účty uvaleny exekuce. Bývalý advokát tak začal využívat účty jiných. Třeba zlínské advokátky Bronislavy Orbesové. Ta tvrdila, že o exekuci nevěděla, z dokumentů Reportérů ČT vyplývá, že o nich nejen věděla, ale sama také jednu vedla. Holomek jí totiž dlužil zhruba dva miliony korun a z peněz, které vylákal z věřitelů, jí dluh splácel. Soud ji ale obžaloby zprostil, původně jí hrozilo odnětí svobody v délce dvou až osmi let.

Na majetek bývalého advokáta byl poté vyhlášený konkurz. Přesto ale většina věřitelů své finance už nikdy neuvidí. Podle insolvenčního správce totiž Holomek nespolupracuje a prodej jeho nemovitého i movitého majetku vynesl jen zlomek dlužné částky. Dražba jeho knih, obrazů nebo nábytku vynesla pouze 130 tisíc. Holomkův byt byl pak prodán za necelých pět milionů korun a obdobnou částku vynesl prodej rodinného domu ve Zlíně, 11 tisíc pak pozemky ve Zděchově.