Plzeňský babybox novorozenci život nezachránil. Policie matku obvinila z vraždy

Policie obvinila z vraždy matku chlapce, který byl v neděli nalezen v plzeňském babyboxu. Třicetileté ženě hrozí až výjimečný trest. Dítě zemřelo v pondělí, lékaři u něj zjistili závažná poranění, která nemohla vzniknout při porodu. Na policejním webu o tom informovala mluvčí Markéta Fialová.

Dítě bylo v babyboxu plzeňské polikliniky nalezeno v kritickém stavu v neděli brzy ráno. Podle předchozích informací mělo na těle podlitiny. Policisté proto začali prověřovat dění kolem babyboxu a vypátrali matku dítěte, kterou po smrti chlapce obvinili z vraždy.

Žena podle vyšetřovatelů své těhotenství tajila, dítě porodila doma v koupelně. „Bezprostředně po porodu se za použití hrubého násilí chlapečka snažila usmrtit, kdy ji však v koupelně vyrušila její matka, která o těhotenství své dcery do té doby neměla tušení,“ uvedla Fialová. Dcera pak matku požádala, aby dítě do babyboxu odvezla.

Do plzeňského babyboxu byli v neděli během tří hodin vloženi dva chlapci. Druhé dítě je v pořádku. První novorozenec byl zabalený v županu, druhý do zbytků šedého svetru, jinak nahý.

První babybox se objevil 1. června 2005 v soukromém GynCentru v Praze-Hloubětíně. Privátní zařízení zvolil zakladatel iniciativy Ludvík Hess poté, co se k nápadu postavilo zdrženlivě ministerstvo zdravotnictví, které odmítlo instalaci zařízení v areálu pražské porodnice U Apolináře. „Existencí babyboxu bude legalizováno beztrestné nezodpovědné jednání rodičů,“ tvrdilo ministerstvo, vedené tehdy sociální demokratkou Miladou Emmerovou.

Rezervovaný postoj k babyboxům měli ale i někteří další šéfové resortu, schránky totiž dlouhodobě nejsou přijímány bez výhrad a v roce 2011 se proti nim postavil i Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče. Bývalá vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková oponovala, že na nejvyšším místě stojí právo na život a babyboxy život zachraňují.

Až dosud babyboxy fungují v určitém právním vakuu. Nejsou navíc jedinou možností, jak se matky mohou utajeně vzdát nechtěného potomka. Po celé České republice totiž existuje síť porodnic, jež umožňují anonymní porod, po němž je možné dítě také přímo přenechat k adopci. Podle lékařů má navíc toto řešení výhodu v tom, že je známá historie dítěte, jeho původ i zdravotní stav matky. Ta si může souhlas s adopcí rozmyslet až do konce šestinedělí.

Babybox v klatovské nemocnici
Zdroj: Libor Sojka/ČTK