Brněnské letiště se na léto proměnilo. Je tu sedmkrát více letadel

Sedmkrát víc letadel než je běžné v letní sezoně přilétá a odlétá z brněnského letiště. Kvůli dovoleným tam pracovníci odbaví téměř 90 tisíc cestujících za měsíc. V lednu nebo únoru je to přitom jenom 15 tisíc lidí.

Z letiště v Tuřanech, odkud jinak létají dva lety denně, nyní vzlétá až patnáct letadel za dvacet čtyři hodin. Míří především do prázdninových destinací. Tedy do Řecka, Bulharska nebo Turecka.

Tři letadla společnosti Travel Service mají na brněnském letišti přes léto svoje stanoviště. Už provoz v červnu byl o dvacet procent vyšší než před rokem.  

Na ceduli se všechna letadla nevejdou

„Jsme typické sezonní letiště. Odbavujeme opravdu v průběhu celého dne i celé noci,“ vysvětluje Radek Lang, vedoucí přepravního provozu tuřanského letiště.

Letiště také muselo kvůli náporu cestujících, který skončí na konci září, přijmout 35 nových brigádníků. Pomáhají třeba s úklidem, bezpečnostní kontrolou nebo s odbavovaním cestujících.

„Kvůli potřebnému ověření spolehlivosti, které vydává úřad pro civilní letectví v Praze, je potřeba, aby se brigádníci přišli ucházet o brigádu na letišti už dva měsíce před začátkem sezony. Je potřeba mít taky platný výpis z trestního rejstříku a taky lékařské osvědčení o tom, že jsou zdraví,“ řekla mluvčí letiště Kateřina Pichalová.

Tři pravidelné linky

Z Brna se na pravidelné lince létá především do Mnichova. Z Brna létají ještě dvě nízkonákladové společnosti do Londýna a jedna linka míří do Eindhovenu.

Brněnské letiště loni odbavilo 417 725 cestujících, což je o deset procent méně než o rok dříve. Po několika letech se proměnil trend u pravidelných a sezonních linek. Zatímco počet cestujících na pravidelných mírně rostl, sezonní měly kvůli bezpečnostní situaci ve světě a menšímu zájmu o zahraniční dovolenou o pětinu méně zákazníků. Letos by se tento trend mohl obrátit.

Dovolené jsou tady. Češi na ně stále častěji létají individuálně (zdroj: ČT24)
Z Brna odletělo první letadlo pravidelné linky do Mnichova (zdroj: ČT24)