Prahu tvrdě postihnou prázdninové výluky, od 1. července se dotknou metra i tramvají

Množství výluk přinesou letní prázdniny do pražské městské hromadné dopravy. Kromě velkých omezení, která se dotknou provozu tramvají – zasáhnou především Žižkov a Kobylisy – se chystá týdenní výluka také v metru. Linka C nebude jezdit mezi Florencí a Pražského povstání. Před polovinou července potom začne výluka na trase A, kdy budou vlaky zastavovat ve stanici Muzeum pouze v jednom směru.

Metro C: Florenc – Pražského povstání

Největší dopad na život v Praze bude mít bezesporu velká výluka v metru. Provoz v centrální části trasy C se zastaví od soboty 1. července a zůstane tak týden a den, tedy až do neděle 9. července. „V tomto období jsou pouze tři pracovní dny, proto jsme dali všechny největší akce do tohoto období,“ zdůvodnil načasování výluky technický ředitel pražského dopravního podniku Jan Šurovský.

Metro nebude jezdit mezi Florencí a Pražského povstání, kde je nahradí autobusová linka XC. Zastávky náhradních autobusů budou převážně na magistrále v zastávkách noční linky 905. Na Florenci se bude nastupovat v Křižíkově ulici v zastávce linky 135, na Vyšehradě u křižovatek s ulicemi U Gymnázia (ve směru na Pražského povstání), resp. Lounských (ve směru na Florenc). Zastávka Muzeum ve směru na Florenc bude na úrovni stejnojmenné tramvajové zastávky.

Metro A: Muzeum

Nebude to jediná prázdninová výluka v metru, i když bude mít největší vliv na celkovou dopravní situaci. Od 11. července začne rekonstrukce stanice Muzeum na trase A. Na rozdíl od stanice Jinonice (na trase B), která je od zimy úplně uzavřená a vlaky jí projíždějí, bude nástupiště na jedné z nejvytíženějších stanic v centru města uzavřené pouze částečně.

Vlaky budou stanicí projíždět ve směru na Depo Hostivař, v opačném směru budou zastavovat. Jako náhradní doprava by proto mělo posloužit metro samotné, cestující na Muzeum dojedou poté, co na náměstí Míru přestoupí do vlaku v opačnému směru.

Muzeum
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Omezení na Muzeu bude dlouhodobé, potrvá pět měsíců. Po Vánocích pak bude pokračovat oprava nástupiště výlukou v opačném směru. „Snažíme se o to, aby byl provoz co nejméně omezen. Budeme muset provést řadu stavebních i technologických úprav,“ řekl investiční ředitel DPP Jan Blecha. 

Žižkov

Ten, kdo kvůli výlukám na metro zanevře a rozhodne se, že bude po Praze raději jezdit tramvajemi, si příliš nepomůže. I v povrchové dopravě budou velké výluky, některé navíc potrvají mnohem déle než omezení v metru. 

Již před začátkem letních prázdnin dopadne výluková pěst na Žižkov. Výluky budou na trati, která vede Seifertovou, Táboritskou a Olšanskou ulicí, později bude i v Koněvově. První část výluky začne již v sobotu 24. června. Tehdy přestanou jezdit tramvaje Jičínskou ulicí mezi Olšanským náměstím a Florou. Na obrátkách však výluka nabere až na začátku posledního týdne školního roku, tj. v pondělí 26. června. Tramvaje nebudou jezdit od hlavního nádraží až k žižkovskému nákladovému nádraží a zároveň ani z Olšanské na Floru.

Následně od 1. července se vyloučený úsek zkrátí pouze do Olšanské ulice, tramvaje tedy nebudou jezdit mezi zastávkami Olšanské náměstí a Nákladové nádraží Žižkov, ale zároveň nebudou jezdit ani Koněvovou ulicí, tedy z Biskupcovy na Spojovací. Tato část výluky skončí již v úterý 4. července, ale ani to nebude konec trápení – naopak. Po zbytek prvního prázdninového týdne, tj. 9. července, bude ještě výluka v posledním zbývajícím úseku v oblasti mezi nákladovým nádražím a Biskupcovou.

Olšanská ulice
Zdroj: Miloš Ruml/ČTK

Během výluk poslouží jako náhrada především autobusové linky X9 (nejprve Dlážděná – Nákladové nádraží, později Biskupcova–Spojovací), X26 (během druhé fáze výluky v úseku Olšanské náměstí – Nákladové nádraží) a v závěrečné etapě X10 (Olšanské hřbitovy – Ohrada). Vyloučené noční tramvaje potom nahradí autobusy X95 a X98.

Zároveň budou během první fáze výluky, která uzavře celou trať od hlavního po nákladové nádraží, jezdit dvě mimořádné tramvajové linky. To souvisí s tím, že některé tramvajové linky budou ukončené předčasně v centru, například linka 9 bude ve směru z Řep končit v provizorní zastávce Dlážděná, kde se změní její číslo střídavě na 15 a 26 a bude pokračovat na Kotlářku, popř. do Šárky. Ani jedna z těchto linek se tedy neobjeví ve východní části města „za výlukou“. Místo nich pojedou linky 35 (Vozovna Žižkov – Ústřední dílny) a 39 (Spojovací – Nádraží Hostivař).

  • 26.–30. 6. (úsek Dlážděná–Nákl. nádraží):
  • 5, 9, 15, 26, 95, 98
  • 1.–4. 7. (úsek Olšanské nám.–Nákl. nádraží):
  • 1, 9, 11, 26, 95, 98
  • 5.–9. 7. (úsek Biskupcova–Spojovací):
  •  9, 10, 11, 15, 16, 95, 98

Letenská pláň

V době, kdy nebudou jezdit tramvaje na Žižkově ani metro pod centrální částí Prahy, nebude také možné svézt se tramvají po Letenské pláni.

Od 1. do 9. července bude výluka mezi zastávkami Strossmayerovo náměstí a Hradčanská. Výluka ovlivní provoz linek 1, 8, 12, 25 a 26 a nočních 91 a 96.

Ulice Milady Horákové
Zdroj: Miloš Ruml/ČTK

Náhradní dopravu na Letné zajistí autobusová linka X1, resp. noční X91.

Výluky metra a tramvajové na Žižkově a v Holešovicích budou sice velké co do rozsahu a celkového dopadu na cestování po městě, budou poměrně krátké. Až začne druhý prázdninový týden, bude po nich. Dvě menší výluky však potrvají mnohem déle.

Tisková konference: Omezení v létě dopadnou na MHD i automobilovou dopravu (zdroj: ČT24)

Albertov a Kobylisy

Od 1. července až do 8. srpna nebudou jezdit tramvaje mezi Karlovým náměstím (resp. Morání) a Albertovem. Linky 14, 18, 24, 93 a 95 pojedou odklonem přes Palackého náměstí a Výtoň, do botanické zahrady se cestující dostanou jen pěšky, protože žádná náhradní linka nebude jezdit.

Celé prázdniny, tedy od 1. července do 31. srpna, potom potrvá výluka v horní části Klapkovy ulice, tj. mezi zastávkami Kobylisy a Vozovna Kobylisy. Týká se to linek 17 a 24. Zatímco linka 17 bude během prázdnin končit v zastávce Kobylisy, tramvaje 24 budou jezdit Střelničnou ulicí do obratiště Sídliště Ďáblice.

Jako náhrada poslouží pravidelné autobusové linky, které mezi zastávkami Kobylisy a Sídliště Kobylisy jezdí po Horňátecké ulici.

Další výluky potom plánuje dopravní podnik na srpen, měla by proběhnout ještě jedna uzavírka v oblasti mezi Palmovkou a Balabenkou i výluka na nábřeží Edvarda Beneše mezi Štefánikovým a Čechovým mostem. „Na to naváže až do konce prázdnin důkladná oprava tramvajové trati mezi Strossmayerovým náměstím a Vltavskou,“ uvedl Jan Šurovský.

Velká železniční výluka

Kromě podzemní dráhy a tramvají tvoří systém veřejné dopravy v Praze i regionální železniční linky. I těch se o prázdninách dotkne velká výluka. Od 4. července bude uzavřena trať na Negrelliho viaduktu, kudy jezdí linky S4, S5, R20, R24 a R45. Vlaky od Kladna (S5, R24, R45) budou končit na provizorní zastávce Bubny-Vltavská na holešovickém předmostí uzavřeného viaduktu.

Pro vlaky od Kralup nad Vltavou (S4, R20) potom vydala Správa železniční dopravní cesty výlukový jízdní řád, podle kterého budou jezdit mezi Podbabou a Masarykovým nádražím odklonem přes holešovické nádraží a prodlouží se jejich jízdní doba.