Plzeň vyhlásila amnestii černých pasažérů. Snaží se je vychovat

Lidé, kteří v tomto týdnu jeli v Plzni bez zakoupeného lístku, mají šanci pokutu neplatit. Plzeňský dopravní podnik opět vyhlásil amnestii černých pasažérů. Musí ale splnit několik podmínek.

Černý pasažér musí do patnácti dnů od zadržení revizorem a vystavení pokuty dojít na pokladnu dopravního podniku. Zde si musí zakoupit minimálně tříměsíční jízdné a zaplatit poplatek 40 korun.

Černí pasažéři dluží 139 milionů

Plzeňský dopravní podnik vyhlašuje od roku 2013 amnestii dvakrát ročně – před začátkem prázdnin a před vánočními svátky. Podle mluvčí Kateřiny Fránové má mít akce výchovný charakter a černé pasažéry pozitivně motivovat k nákupu jízdného.

Plzeňský dopravní podnik opět vyhlásil amnestii pro černé pasažéry (zdroj: ČT24)

Počet lidí bez jízdenky totiž v Plzni každý rok stoupá. Černí pasažéři nyní dluží dopravnímu podniku 139 milionů korun. Za tuto částku by mohl nakoupit například 11 trolejbusů nebo šest krátkých tramvají.

Nejčastěji revizoři rozdávají pokuty v trolejbusových linkách směřujících do průmyslové zóny Borská pole. Za jízdné často neplatí cizinci - tvoří 22 procent zadržených. Následují je nezletilí. Do doby zahájení soudního vymáhání pokut je podle dopravního podniku uhrazeno asi 42 procent pohledávek.