Pondělní požár napáchal v liberecké Severochemě stomilionovou škodu

Reportáž: Liberecká Severochema sčítá po požáru škody (zdroj: ČT24)

Škody, které po sobě zanechal pondělní požár v libereckém chemickém závodě Severochema, se pohybují kolem stovky milionů korun. Plameny naštěstí pro provozovatele zasáhly jen část technologie, a podnik chce proto obnovit výrobu v řádu dnů. Oznámil to druhý muž představenstva Severochemy Roman Oberer.

Požár skladu hořlavých kapalin a také části výroby byl na operační středisko nahlášen v pondělí ve 12:32, pod kontrolu ho hasiči dostali kolem 14:15, zcela zlikvidován byl v osm večer. V úterý ráno se do areálu vrátili vyšetřovatelé. 

Plameny zničily sklad hořlavých kapalin a přilehlé technologie, a také sklad sudů, ředidel a technických kapalin. Oheň se naštěstí zastavil těsně před objemnými nádržemi s hořlavinami, které hrozily mohutnou explozí.

Jeden ze zaměstnanců skončil v nemocnici. „Strávil u nás noc na traumatologickém oddělení a dnes jsme ho propustili do ambulantního ošetřování,“ doplnil mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

Policie požár prošetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. „Zahájili jsme úkony trestního řízení,“ uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. „Několik lidí jsme již podrobili výslechům, avšak zatím jsme neučinili žádné závěry. Vyšetřování potrvá určitě řádově měsíce, budeme si muset nechat vypracovat znalecké posudky,“ dodala.

Severochema
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Severochema spoléhá na závod ve Varnsdorfu

Policejní technici a vyšetřovatelé hasičů dnes místo požáru ohledávali po celý den, pokračovat v tom budou i v dalších dnech. Areál zkontroloval statik, aby posoudil stav ocelové konstrukce.

Oberer uvedl, že podle předběžných informací lze v sousední nezasažené hale výrobu obnovit v průběhu několika dní. „Za dodržení bezpečnostních opatření je objekt zcela přístupný,“ potvrdila krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

„Zatím máme jen ověřeno, že to, co máme na zásobách – hotovou výrobu, ta zasažena nebyla, takže v nějaké omezené míře můžeme pokračovat v dodávkách,“ dodal Oberer, jehož podnik proslul především jako výrobce podpalovačů PE-PO.

Severochema má druhý závod ve Varnsdorfu, a tak chce dočasně část výroby přesunout tam. O práci se podle Oberera lidé bát nemusí. „Lidi potřebujeme, komunikace se zákazníky je potřeba víc než jindy. Co se týká výrobních dělníků, ti zatím zůstanou doma s 60 procenty mzdy, protože do těch prostor se nesmí,“ doplnil.

Liberecké družstvo pro chemickou výrobu Severochema bylo založeno v roce 1953. Nosným programem je chemická výroba, do níž spadají podpalovače, ředidla a technické kapaliny a čisticí prostředky. Podnik s necelou stovkou zaměstnanců vyrábí i škroby a kosmetiku se solí z Mrtvého moře.

Předloni firma hospodařila se ziskem 75 milionů při rekordních tržbách 332 milionů korun. Pětina produkce šla na export, největší část do Maďarska a na Slovensko, firma ale dodává i do zemí Evropské unie, Izraele nebo Spojených arabských emirátů. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

Ilustrační foto
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK