Housenky ničí keře v Lednicko-valtickém areálu. Postřik nepomůže

Tisíce buksusů v Lednicko-valtickém areálu likviduje zavíječ zimostráz. Jeho housenky ožírají keře ve francouzské zahradě i v přírodní rezervaci. Zahradníci kvůli chráněným rostlinám a živočichům přitom v podstatné části areálu nemohou použít postřik.

Francouzská zahrada v Lednici, kde se keře podařilo před zavíječem částečně chránit, tvoří jen zlomek z celého areálu. Na zbylé ploše jsou ohroženy tisíce keřů.

„Tam, kde nemůžeme použít postřik, budeme se to snažit řešit alespoň ořezem a zachránit těch keřů co nejvíc,“ řekl správce parku Oto Bernad.

Housenky ničí keře v Lednici (zdroj: ČT24)

V těchto dnech podobně napadá stovky okrasných keřů v Brně také předivka brslenová. Škodí třeba v Lužánkách nebo pod Špilberkem. Od svého příbuzného se ale liší – v červnu se zakuklí a keře tak dostanou druhou šanci. Zavíječ za jeden rok útočí hned třikrát.

„V prvním roce zimostrázy jen trošičku poškodí, ve druhém roce víc, ve třetím roce je téměř nebo úplně zlikviduje,“ uvedl Zdeněk Laštůvka z Mendelovy univerzity.

Právě v Lednicko-valtickém areálu úřaduje zavíječ potřetí. Letos je jeho invaze nejhorší a podle zahradníků hrozí, že buksusy z parku úplně zmizí a budou je muset nahradit třeba tisem.

  • Klíčovým prvkem ochrany proti zavíječi zimostrázovému je včasné zjištění výskytu housenek. Proto je vhodné keře zimostrázu pravidelně kontrolovat (od 2. poloviny března do října). Výskyt dospělců je možné signalizovat pomocí feromonových nebo světelných lapačů.
  • U jednotlivých rostlin menšího vzrůstu je možné housenky ručně posbírat, účinnou mechanickou ochranu zajistí opakovaný sběr housenek v intervalu 2-3 dnů. Při insekticidní ochraně je třeba, aby postřik pronikl k housenkám uvnitř keře. K insekticidní ochraně lze použít přípravky, které jsou zaregistrované proti housenkám nebo žravým škůdcům na okrasných rostlinách
  • Zdroj: http://eagri.cz